A pontértékemelés ellenére csak kevés újraszámolt nyugdíj értéke nő

A pontértékemelés ellenére csak kevés újraszámolt nyugdíj értéke nő

Technikai okok miatt késik a korábban 1-es és 2-es munkacsoportba tartozó nyugdíjasok egy kis része esetében a járandóság újraszámítása Hargita megyében. Olvasói érdeklődésre kértünk tájékoztatást a folyamatról a megyei nyugdíjpénztártól.

Olvasónk 2009 óta nyugdíjas, és a korábban az 1-es, 2-es munkacsoportokban dolgozók nyugdíjának az újraszámításáról szóló, lapcsaládunkban korábban megjelent cikkek alapján úgy tudja, már meg kellett volna történjen járandóságának az újraszámítása. Amint arról beszámolt, a székelyudvarhelyi cérnagyárban dolgozott 2-es munkacsoportban, sőt a tömbházban több szomszédja is, egykori kollégái, de az ő esetükben sem történt még meg az újraszámítás. A témával kapcsolatban a Hargita Megyei Nyugdíjpénztártól kértünk tájékoztatást. Mint kiderült, pontosabb adatok hiányában meglehetősen bonyolult megállapítani, olvasónk melyik jogosultsági csoportba tartozik. Amint azt már korábban közöltük, a 2011. január elseje előtt nyugdíjazottak, akik a 2001. április 1-jét megelőző törvényeknek megfelelően 1-es, 2-es, illetve különleges vagy speciális munkacsoportokban dolgoztak, pontérték-többletre jogosultak a 2015/192-es törvény, illetve a 2017/291-es kormányhatározat szerint.

Az újraszámítás és kifizetés 2016. január elsejétől történik, visszamenőlegesen: az 1-es munkacsoportban vagy speciális körülmények között ledolgozott évekre 50 százalékos, a 2-es munkacsoportban vagy különleges munkakörülmények között ledolgozottakra pedig 25 százalékos pontértéknövelés jár a jogosultaknak. A jogszabályok értelmében a kiigazított nyugdíjak két szakaszban folyósítandók: 2017 júliusától azoknak, akik 1990 és 2001 között kerültek nyugdíjazásra, 2017 novemberétől pedig azoknak, akik 2001 és 2010 vége között mentek nyugdíjba. Olvasónk vélhetően az utóbbi csoportba tartozik.

Kik jogosultak az újraszámításra?

A megyei nyugdíjpénzár tájékoztatása szerint az újraszámításra vonatkozó jogszabály előírásait azok esetében alkalmazhatták, akik 2011. január 1. előtt kérelmezték nyugdíjazásukat, és nem részesültek évi nyugdíjpontszám-emelésében más, a nyugdíjtörvényt módosító jogszabályok alapján. Tételesen azok a nyugdíjasok jogosultak a pontemelésre, akik esetében a nyugdíj megállapításánál a törvény által megszabott teljes szolgálati időtől eltérő, annál kisebb szolgálati idővel számoltak, ezért ők mostanáig nem részesülhettek ilyen jellegű emelésben. Hasonló helyzetben vannak például a fogyatékkal élő, nem látó nyugdíjasok, továbbá azok, akik egykor radioaktív sugárzási zónában dolgoztak, és a nyugdíjuk az 1990-es évi 407-es számú kormányhatározat alapján került megállapításra, de például a bányászok is, akiknek a nyugdíjazása az 1990-es évi 267-es kormányhatározat alapján történt.

A jogosultak közé tartoznak ugyanakkor azok a nyugdíjasok is, akik művészeti tevékenységet folytattak (pl. balett-táncosok, akrobaták, kaszkadőrök, fúvós hangszeren játszó művészek voltak), a polgári légiközlekedés egyes volt alkalmazottai, a kőolaj- és földgáz-kitermelő vállalatok korábbi alkalmazottai, illetve a vasúttársaság egykori dolgozóinak egy része – tájékoztat a nyugdíjpénztár. Továbbá közlik: a 192-es törvény értelmében Hargita megyében körülbelül 1800 nyugdíjat kellett újraszámítani, és az érintettek nagy része megkapta már az újraszámítási határozatot, mintegy 100 ügycsomó nem került még újraszámításra, technikai okok miatt.

Kevés esetben nő

A pontérték-emelés dacára azonban az újraszámítás nem mindig eredményez nagyobb nyugdíjat, sőt meglehetősen ritkán nő a járandóság értéke. „Ami a konkrét emelkedést illeti, elmondhatjuk, hogy az esetek többségében nem hozott emelkedést az újraszámítás. Akinél emelkedett, ott 50–300 lej közötti összegről beszélhetünk, és kb. 100 ilyen eset van” – tájékoztatott az intézmény nyugdíjmegállapításért és kifizetésért felelős aligazgatója. Dósa Erika konkrét példát is említett. „Míg korábban egy bányásznak a speciális törvények csak 20 évet írtak elő mint teljes szolgálati időt, a 263-as számú nyugdíjtörvény már 30 évre emeli ezt. Figyelembe véve a teljes szolgálati idő jelentőségét a nyugdíjszámítási folyamatban, elmondhatjuk, hogy a törvény által előírt teljes szolgálati idő emelkedése csökkenti a megvalósított éves átlagpontot. Az előbbi példát használva: míg korábban egy bányász által megvalósított összpontszámot hússzal kellett elosztani ahhoz, hogy megkapjuk az átlagpontját, a jogszabály változása utána már harminccal kell osztani a megvalósított pontszámot” – magyarázta a nyugdíjpénztár aligazgatója.

Újabb jogosultsági csoport

Dósa Erika ugyanakkor arról is tájékoztatott, hogy idén augusztus 2-án lépett érvénybe a 221-es számú törvény, ami szintén a különböző munkacsoportokban dolgozó személyek nyugdíjának a megállapításáról, újraszámításáról rendelkezik. A folyamat ez esetben is hivatalból történik – tehát ez ügyben sem kell kérést intézni a nyugdíjpénztárhoz – 2018. október 1. és 2019. szeptember 30. között. Az újraszámolt nyugdíjak értékének a különbözetei 2018. október elsejétől kerültek kifizetésre, szintén visszamenőleg. Ez az intézkedés azoknak a nyugdíját érinti, akiknek a járandóságát az említett 192-es törvény értelmében már újraszámolták, továbbá azokét, akik 2011. január 1. és 2018. augusztus 2. között váltak jogosulttá az újraszámításra.

A 221-es törvény szerinti újraszámítást még nem kezdték el, most van folyamatban a jogosultak listájának az összeállítása – közölte az intézmény illetékese.

forrás: https://szekelyhon.ro/aktualis/a-pontertek-emeles-ellenere-csak-keves-ujraszamolt-nyugdij-erteke-no

Tags: Települések hírei: Hargita megye, Országos