Várni kell arra, hogy minden hónap 15-éig kézbesítsék a nyugdíjakat

Félreértéseket eredményezett Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnökének május eleji kijelentése, amelyben a nyugdíjak korábbi időpontban való kézbesítéséről beszélt. Mint kiderült, sokan úgy értették: már ebben a hónapban korábban kapják kézhez az időskori juttatásukat.

b posta nyugdij ba 1

Jókora csúszással kapta kézhez április havi járandóságát a nyugdíjasok egy része Hargita megyében: több tízezren hiába várták a postásokat a megszokott időben, volt, akinek közel két hetet késett a nyugdíja. Utólag kiderült, hogy egyedi esetről volt szó, a csúszást pedig készpénzprobléma okozta.

Azonban, mivel több településen is problémák voltak a nyugdíjak kézbesítésével, Viorica Dăncilă miniszterelnök ellenőrző testületet küldött a Román Postához – jelentette be a múlt hét elején Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke.

Az elmúlt időszakban késések voltak bizonyos megyékben, ami megengedhetetlen, mivel a kormány időben átutalta a pénzt a postának. Részletes és komoly vizsgálat indul – mondta a PSD állandó bizottságának ülését követően Liviu Dragnea. Hozzátette, annak érdekében, hogy többé ne legyenek félreértések, a jövőben a nyugdíjakat minden hónap 15-éig kifizetik.

Még nincs változás

A probléma az, hogy kijelentését sokan úgy értelmezték, hogy már ebben a hónapban megkapják havi járandóságukat legkésőbb a hónap közepéig.

Szerkesztőségünket több nyugdíjas is kereste az elmúlt napokban azzal a panasszal, hogy lejárt 15-e, a nyugdíjukat azonban mégsem kapták meg.

Dombi József, a Hargita Megyei Postahivatal vezetője érdeklődésünkkor leszögezte, egy ilyen nagyszabású átállás nem egyik napról a másikra történik. „Ezt meg kell szervezni, a szerződéseket módosítani kell, hosszú a folyamat.

Ebben és a jövő hónapban még biztosan nem fog változni a kifizetések időpontja. Ebben a hónapban egyébként semmilyen probléma nincs, a nyugdíjakat a megszokott időszakban, 14-e és 27-e között kézbesítjük. Ha változások lesznek, arról időben értesíteni fogjuk az ügyfeleinket. Az elképzelés egyébként az, hogy minden hónap első napján utalnák át nekünk a pénzt, így másodikától vagy harmadikától már el is kezdődhetne a kifizetés az ügyfelek lakásán. Így, aki eddig például 14-én kapta meg a nyugdíját, a jövőben harmadikán kapná kézhez – magyarázta az igazgató. A kifizetés időpontjával kapcsolatosan kitért arra is: bár több arra vonatkozó kérést kaptak, hogy napra pontosan mondják meg, kinek hányadikán kézbesítik a nyugdíját, nem tudják dátum szerint meghatározni, hiszen a hétvégék és a munkaszüneti napok is befolyásolják ezt.

forrás: https://szekelyhon.ro/aktualis/varni-kell-arra-hogy-minden-honap-15-eig-kezbesitsek-a-nyugdijakat

Tags: Települések hírei: Hargita megye

A szociálisháló.ro portált a Gyergyói Közösségi és Szociális Erőforrásközpont működteti

Programfelelős:
dr. Dániel Botond, szociológus, társult egyetemi oktató

Önkéntes munkatársak:
Gyenes Kincső, Héjja Noémi, Márkos Ágnes, Réti Ingrid Beáta
szociális munka szakos egyetemi hallgatók
BBTE, Kolozsvár

A honlap támogatói

megvalosult a magyar kormany tamogatasaval bga alap

communitas vizszintes

Publish modules to the "offcanvas" position.