Dobkoncert a Barátság Házában

Dobkoncert a Barátság Házában

A Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet szatmárnémeti gyermekközpontjában megtartott dobórákon húsz gyermek vett részt. Közülük nyolc lépett fel az eseményen.

Két év kimaradás után, a 2021 – 2022-es tanév második felében a járványhelyzet enyhülése lehetővé tette, hogy újrainduljon a Caritas Barátság Házában a doboktatás. Az elmúlt hét végén az intézmény hagyományos dobkoncertjét is megszervezték, amelynek keretében a központba járó, hangszeroktatásban részesült iskolások örvendeztették meg játékukkal szüleiket, testvéreiket, valamint a központ munkatársait.

Balogh Francisc Edmund dobtanár hetente két alkalommal tanítja a zenélés iránt érdeklődő gyermekeket különböző ütőshangszereken játszani. A tanulók a hagyományos dobfelszerelés mellett darbukán, afrikai kongán, rototomon és bongoszon is gyakorolhatnak. A zenei foglalkozásokon idén összesen húsz iskolás vett részt, fiúk és lányok egyaránt. Közülük nyolc vállalta be a múlt hét végén megtartott eseményen való fellépést.

A koncertre egybegyűlteket az intézmény vezetője, Vizireanu Georgeta köszöntötte, majd átadta a szót dr. Román Jánosnak, aki gratulált a dobórákon résztvevő gyerekeknek a kitartó és szorgalmas munkáért. A Caritas vezérigazgatója ugyanakkor megragadta az alkalmat arra is, hogy megdicsérje az intézmény ellátottait azért, mert a nyári szünidőben is szép számban és rendszeresen bekapcsolódtak a központ által szervezett oktató-nevelő-fejlesztő tevékenységekbe, külön kiemelve az egyik kisfiút, aki még törött lábbal is ragaszkodott ahhoz, hogy szülei mindennap elhozzák a Barátság Házába. „Köszönöm szépen, hogy figyeltek egymásra, hogy segítitek egymást, hogy tanultok, mert ettől lesztek értékesebbek” – zárta beszédét dr. Román János.

A közönség tapssal bátorította a fellépőket, akiknek a játéka valódi élmény volt minden résztvevő gyerek és felnőtt számára. A koncert végén a dobolni tanulók elismerő oklevelet vettek át.

A hangszertanítás mellett a Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet Barátság Háza a nyári szünidő ideje alatt rengeteg érdekes programot kínált a központot látogató iskolások számára. Sokat játszottak, sportoltak, különböző kreatív tevékenységeken vettek részt és kirándultak is. Ugyanakkor szívesen besegítettek a központ udvarának és termeinek megszépítésébe, a kerítés lefestésébe, a növények rendszeres gondozásába. A vakációs programot színesítette, hogy heti több alkalommal a foglalkozásokba Szatmárnémetiben és környékbeli településeken elszállásolt ukrán gyerekek is bekapcsolódtak. Ahogy illik, a dobkoncertre a Barátság Házás gyerekek új, ukrán barátaikat is meghívták.

Ezzel a héttel kezdődően a központban az új tanévre való készülődésre helyeződik a hangsúly. Az iskolatáskákat még várják, de tanszerekkel már biztosan tudnak segíteni a központba járó gyerekeknek – tájékoztatott Georgeta Vizireanu intézményvezető. Mától egészen a tanévkezdésig folyik majd az ismétlés, hogy az elmúlt tanév alatt elsajátított ismeretek felfrissüljenek és rögzüljenek.

forrás: Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet

Tags: Szervezeti hírek: Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet
Települések hírei: Szatmárnémeti

A szociálisháló.ro portált a Gyergyói Közösségi és Szociális Erőforrásközpont működteti

Programfelelős:
dr. Dániel Botond, szociológus, társult egyetemi oktató

Önkéntes munkatársak:
Gyenes Kincső, Héjja Noémi, Márkos Ágnes, Réti Ingrid Beáta
szociális munka szakos egyetemi hallgatók
BBTE, Kolozsvár

A honlap támogatói

megvalosult a magyar kormany tamogatasaval bga alap

communitas vizszintes

Publish modules to the "offcanvas" position.