Szülői összefogás házépítés ellen – összejött

Szülői összefogás házépítés ellen – összejött

Barót helyett Kézdivásárhelyen építik meg azt a két családi típusú házat, ahol otthonra találnak a jelenleg oltszemi központban lakó, állami gondozásban lévő gyermekek. Baróton korábban több mint ezerhatszáz szülő kérte petícióban, hogy a házakat ne a településükön építsék fel.

családi házakat ellenző baróti szülők azzal érveltek, hogy a helyi általános iskolában nincs elég tanterem, kicsi az udvar, és a pedagógusok sincsenek szakmailag felkészülve arra, hogy az Oltszemről érkező, sajátos nevelési igényű gyermekeket be tudják fogadni.

Másik oldalon viszont az van, hogy egy európai uniós követelmény értelmében legkésőbb 2020 végéig kötelezően fel kell számolni a régi, nagyméretű gyermekotthonokat, így az oltszemit is.

A gyermekek elhelyezésére Kovászna megyében három új családi típusú házat építenek, egyet az eredeti tervnek megfelelően Bodzafordulón, kettőt most már Barót helyett Kézdivásárhelyen. Ugyanakkor az átadás határidejét meghosszabbítják 2020. június végéig – tájékoztatott Vass Mária, a Kovászna megyei gyermekvédelmi igazgatóság vezetője.

A Kovászna megyei önkormányzat a baróti szülők tiltakozása, a társadalmi béke megőrzése miatt módosította a terveket, és arra törekednek, hogy a szülők által jelzett hiányosságokat orvosolják, ám Barót nem maradhat ki teljesen a szociális programból, ha a városban nő az állami gondozásra szoruló gyermekek száma, ott is építenek családi házakat – mondta a sajtónak Henning László, a megyei önkormányzat alelnöke.

A baróti szülők közleményben úgy fogalmaznak, hogy a megyei önkormányzat és a gyerekvédelmi igazgatóság „bölcsességről tett bizonyságot”, amikor módosították a szerződést. Leszögezik, bíznak abban, hogy „idővel Barót is képes lesz méltó módon részt vállalni a megye szociális feladataiból anélkül, hogy azt elviselhetetlen tehertételként élné meg”.

forrás: https://szekelyhon.ro/aktualis/szuloi-osszefogas-hazepites-ellen-n-osszejott

Tags: Települések hírei: Barót, Kézdivásárhely