Európában elsőként a Dévai Szent Ferenc Alapítványt támogatja az amerikai alapítvány

Európában elsőként a Dévai Szent Ferenc Alapítványt támogatja az amerikai alapítvány

Amerikai és mexikói vendégeket fogadtak csütörtökön a máréfalvi Összefogás Házában. Az amerikai Magok a Változásért Alapítvány világszerte végez karitatív tevékenységet, Európában elsőként a Dévai Szent Ferenc Alapítványt támogatják.

Az amerikai Rain International Alapítvány romániai képviselőjétől, Török Hannától megtudtuk: az Amerikai Egyesült Államokban működő szervezet tavalyig afrikai, mélyszegénységben élő közösségeket támogatott. A háborúk-sújtotta vidékeken, ahol katonának vitték a férfiak többségét, a nők számára teremtettek munkahelyeket, a gyermekeket pedig iskoláztatták. Európai projektjüket tavaly indították, és elsőként a Dévai Szent Ferenc Alapítványt választották. Kezdésként a székelyhídi otthon felújításához járultak hozzá egy tetemes összeggel.

Tisztelet és szeretet övezi

A globális projekt amerikai vezetője, Melissa Sevy arra a kérdésünkre, hogy miért a Dévai Szent Ferenc Alapítványt választották elsőként, elmondta: helyi partnereiktől hallották, hogy milyen tisztelet és szeretet övezi a Böjte Csaba ferences szerzetes által fémjelzett gyermekvédelmi hálózat tevékenységét.

Melissa mexikói származású munkatársával világszerte dolgoztak több gyermekotthonokban is – Afrikában, illetve Dél-Amerikában.

Az a modell, ami szerint itt működnek az otthonok, lenyűgöző – mondta lelkesen Melissa. Eddigi, a világ különböző pontjain szerzett tapasztalataik szerint, ha egy gyermek bekerül a gyermekvédelmi rendszerbe, „elvágják” az otthonától. Itt pedig a gyermeknek lehetősége van visszatérni a szüleihez, ha a körülményeik javulnak. Kiemelte azt is, hogy a gyermekek mentálisan és lelkileg jó állapotban vannak, nem úgy, mint a világ más tájain élő sorstársaik.

Családtagként illeszkednek be a rendszerbe, felelősségek vannak rájuk ruházva, hogy normális életet élhessenek majd felnőttként.

Mentorálás – a jövőért

A budapesti székhelyű Magok a Változásért Alapítvány arra kéri partnereit, hogy minél több helyi projektet támogassanak – ők előzetesen felmérik a helyi igényeket. A máréfalvi napköziotthonhoz tizenegy udvarhelyszéki napközi tartozik.

A zöldséget és gyümölcsöt tartalmazó adományt a napközik vezetői által összeállított termékigény alapján állították össze, amit még aznap át is vettek az Összefogás Házához érkező környékbeli napközivezetők.

A Dévai Szent Ferenc Alapítván kovásznai bentlakóotthonába tanszert visznek a következő napokban – tájékoztatott Török Hanna. Akitől azt is megtudtuk, hogy az adományozás mellett jelentős szerepet vállal az alapítványuk a mentorálásban.

Partnereik, vállalásai nézeteik alapján, havi kapcsolatfelvétellel és támogatással végzik egy-egy gyermek mentorálását: beszélgetnek velük, támogatják a fejlődésüket. A tapasztalat azt mutatja, hogy ha a gyermekekben csak egyetlen személy is bízik, jobban fejlődnek.

A globális projekt mexikói származású képviselője, Arturo Foentes vallja: az alapítvány célja, hogy egyetlen tehetség se maradjon felfedezetlenül.

Ugyanakkor meggyőződése, hogy a traumatizált gyermekek érzékenyebbek, könnyebben függővé vállnak. Ennek megelőzésére bevált módszer a mentorálás: ezt az érzékenységet a mentor, mint egy nagyobb testvér, jó irányba tudja fókuszálni – egy biztos pontként, sokkal nagyobb eséllyel tudja segíteni a mentorált boldogulását a majdani önálló életében.

forrás: https://szekelyhon.ro/aktualis/europaban-elsokent-a-devai-szent-ferenc-alapitvanyt-tamogatja-az-amerikai-alapitvany

Tags: Szervezeti hírek: Dévai Szent Ferenc Alapítvány
Települések hírei: Máréfalva