Nőnap a Caritas-gyermekközpontokban

Nőnap a Caritas-gyermekközpontokban

A szervezet erdődi, túrterebesi és szatmárnémeti gyermekintézményeiben más-másként ünnepelték meg a Nők Nemzetközi Napját, de a cél közös volt: erősíteni a női öntudatot, éreztetni, milyen csodálatos lény is a nő.

A Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet égisze alatt működő nappali gyermekközpontok mindegyikében sajátos nőnapi hagyományok alakultak ki az évek során.
Az erdődi Integrettoban az a szokás honosodott meg, hogy a magyar óvodai csoportokat oktató pedagógusok az anyukákkal közösen ünnepeljék meg a március 8-át. Az idei eseményt Roter Inez óvónéni szervezte Balog Noémi Katalin, Keresztesi Noémi és Mutter Andrea óvónénikkel közösen. A rendezvényen részt vett Szovati Rodica, az Integretto Központ vezetője, Lécz Aurica, az óvoda igazgatónője, valamint Sălăjan-Kinczel Brigitta, a központ pszichológusa is.

Mivel hagyománnyá vált nőnapi ünnepségről van szó, az édesanyák minden évben izgalommal várják, milyen újdonságokat, meglepetéseket tartogat számukra az esemény. A résztvevőknek ezúttal is sok-sok játékban volt részük, továbbá kézműves foglalkozás keretében tavaszi virágdekorációkat készíthettek. A játékokba a pedagógusok és az édesanyák egyaránt bekapcsolódtak, partnerként működtek együtt, ahogyan azt a mindennapokban is teszik. Az ügyességi játékok közös kihívásai, valamint közös sikerélménye erősítette a csapatszellemet, még közelebb hozta egymáshoz a pedagógusokat és a szülőket. Nagy sikert aratott a Mutter Andrea óvónéni által kigondolt és levezetett szerepjáték, melynek keretében divatlapokból kivágott női modellek közül kellett kiválasztaniuk az anyukáknak, milyennek látják ők magukat, mint nők, illetve milyenek szeretnének lenni. A kiválasztott képekből plakátot készítettek, megörökítve, kik is voltak, kik is szerettek volna lenni 2019-ben. Az esemény zárómozzanataként minden résztvevő átvette a legjobb anyukának járó oklevelet.

A túrterebesi Tours-i Szent Márton Közösségi Központban harmadik alkalommal ünnepelték közösen a Nemzetközi Nőnapot az intézménybe járó gyermekek és a Caritas helyi idősklubját látogató nyugdíjas hölgyek. A gyerekek szorgalmasan készültek az idősek felköszöntésére: verseket, énekeket tanultak Igli Mónika, Ilyés Ágota, Kispál Mónika és Pucser Tünde pedagógusok irányításával. Az iskolások saját kezűleg készített nőnapi ajándékokkal is kedveskedtek az időseknek, melyeket a nyugdíjasok édességgel viszonoztak. Boros János intézményvezető szerint az esemény közelebb hozza egymáshoz a különböző generációkat, és az idősklubbot látogató nyugdíjasok által megismerhetővé teszi az intézmény működését a község irányába is.

A Don Bosco Nappali Központ magyar csoportjába járó ovisok színes jelmezekbe bújva köszöntötték az anyukákat és a nagymamákat - egyszerre megünnepelve a farsangot és a nőnapot. A gyerekek Kocsis Katalin és Urbán Vári Enikő óvónénik segítségével bemutatták jelmezeiket, énekeltek és táncoltak, imádkoztak az édesanyákért, majd átadták nekik saját kezűleg készített ajándékaikat.

Újrahasznosítható alapanyagokból készítettek virágkosarat és virágcsokrokat pedagógusaik irányításával a szatmárnémeti Barátság Házába járó gyermekek Nemzetközi Nőnap alkalmából, hogy egyedi és szeretettel megalkotott ajándékkal lephessék meg édesanyjukat.

A Caritas nappali gyermekközpontjaiban dolgozó szakemberek mindent megtesznek azért, hogy a nőnap egy különlegesen szép, felejthetetlen élmény legyen úgy a gyermekek, mint az édesanyák számára.

forrás: Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet

Tags: Szervezeti hírek: Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet
Települések hírei: Erdőd, Szatmárnémeti, Túrterebes