Sok eltűnt személy a nyomasztó mélyszegénység elől menekül

Sok eltűnt személy a nyomasztó mélyszegénység elől menekül

Romániában évente háromezer személy, többségükben kiskorúak eltűnését jelentik a rendőrségen. Maros megyében 2018-ban kilenc kiskorú tűnt el otthonról tisztázatlan körülmények között, egyiküket máig sem sikerült megtalálni.

A statisztikai adatok szerint országszerte évente háromezer személy tűnik el otthonról, nagy többségük gyermek. A lakhelyéről önként távozó gyermekek száma tavaly mintegy 2000 volt, 95 százalékukat a bejelentés utáni első tíz, legtöbb 24 órában megtalálták. Az adatok szerint azonban akinek nem akadnak a nyomára az első napokban vagy legfeljebb egy hét alatt, többé nem kerülnek elő. Nem ritka, hogy vízbe fulladnak vagy más módon vesztik életüket, holttestüket pedig soha nem találják meg.

A Mentsétek meg a gyermekeket szervezet felmérései alapján az otthonukat önként elhagyó gyermekek nagy többsége, mintegy 95 százaléka megkerül, ők eltűnésük idején barátoknál, rokonoknál vagy parkokban, állomásokon húzzák meg magukat.

Legtöbben azért lépnek le otthonról, mert így menekülnének a mélyszegénységből, a szülői fegyelem alól, vagy barátaik hatására döntenek úgy, hogy elszöknek. Országszerte több tíz kiskorú van, akik nevelőszülőktől vagy gyermekotthonokból szöknek el, nem ritka, hogy már sokadjára.

A szervezet honlapján közzétett lesújtó európai uniós adatok szerint az otthonról elszökött gyermekek 20 százalékát szexuálisan, fizikailag vagy lelkileg bántalmazták – 56 százalékuk kamaszként, 15-16 éves korában megy el otthonról. Viszonylag sok, mintegy 23 százaléknyi azon gyerekeknek az aránya, akiket a gyámság kimondását követően egyik szülőjük „rabol el”. Az uniós statisztikai adatok alapján hatból egy gyermeket nemzetközi körözés nyomán találnak meg.

Maros megyében az elmúlt évben kilenc olyan esetben indult eljárás, amikor kiskorúak ismeretlen körülmények között tűntek el otthonról. Nyolc gyermek megkerült, egy esetben azonban még folytatják a nyomozásokat – közölte érdeklődésünkre Emanuela Rugina, a Maros Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője. A legnagyobb sajtóvisszhangja az elmúlt nyáron történt esetnek volt, amikor egy 12 éves fiút keresett a rendőrség. Utólag kiderült, hogy a gyermek a Marosba fulladt.

Az illetékes azt is elmondta, hogy 2018-ban további 95 kiskorú tűnt el otthonról, ők önként távoztak lakhelyükről, közülük 16-nak nem bukkantak a nyomára, a többieket megtalálták vagy önként hazatértek. Az otthonról lelépők általában nagyobb gyermekek, fiatalok.

Hargita megyében tavaly 24 kiskorú eltűnését jelentették a rendőrségen, de később mindegyikük megkerült. Mint érdeklődésünkre Gheoghe Filip, a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője elmondta, ezen gyermekek, fiatalok között volt olyan is, aki már háromszor szökött meg egy elhelyezőközpontból, és többször bizonyítottan lopott is. Őt tavaly, miután harmadszor megtalálták, le is tartoztatták, jelenleg börtönbüntetését tölti. Hargita megyében tavaly a legsúlyosabb eset Balánbányán történt, ahol egy eltűnt gyermek holttestét az Oltban találták meg.

A román rendőrség honlapján jelenleg 12 eltűnt gyermek szerepel.

forrás: https://szekelyhon.ro/aktualis/sok-eltunt-szemely-a-nyomaszto-melyszegenyseg-elol-menekul

Tags: Települések hírei: Hargita megye, Maros megye