Egyre kevesebb babát hagynak a kórházakban Háromszéken

Egyre kevesebb babát hagynak a kórházakban Háromszéken

Az elmúlt években folyamatosan csökkent a háromszéki kórházakban elhagyott újszülöttek száma, az illetékes szerint ez a megelőzési, tájékoztató kampányoknak tulajdonítható.

 Vass Mária, a Kovászna Megyei Szociális Ellátási és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság vezetője elmondta, 2005-ben még 122 kisbabát hagytak a háromszéki kórházakban a szüleik, tavaly 24 csecsemő jutott erre a sorsra.

Az igazgató hozzátette, közülük tíz kisgyereket végül visszafogadott a család, 14 kiskorút hivatásos nevelőszülőknél helyeztek el.

„Tavaly 24 gyereket hagytak kórházban, 2017-ben 33-at. Ha több évre visszamegyünk, látható a csökkenés, hiszen 2009-ben ötven gyereket, 2005-ben 122-öt hagytak el a kórházakban” – mondta az igazgatónő. Szerinte, a helyzet javulása annak is köszönhető, hogy a a SERA Románia Alapítvánnyal közösen két prevenciós projektet is működtetnek a nem kívánt terhességek és a gyermekelhagyás megelőzésére.

A nem kívánt terhességek megelőzését célzó programot már 2009 óta működtetik, fogamzásgátlókat ajánlottak fel az érintetteknek, abban bízva, hogy ezzel is hozzájárulnak, hogy minél kevesebb gyerekről mondjanak le a szüleik. Tavaly ehhez csatlakozott egy másik projekt, támogatást nyújtanak a családoknak, hogy visszafogadják az elhagyott gyereket, és megelőzzék, hogy állami gondozásba kerüljön.

Az elmúlt évben az igazgatóság szakemberei több ízben szembesültek azzal, hogy az újszülötteknek nem volt születési bizonyítványuk, a dokumentumot azért nem sikerült kiállítani, mert az anyának sem voltak anyakönyvi dokumentumai, vagy mert a szülők egyszerűen nem tették meg a megfelelő lépéseket a születési bizonyítvány kiváltására.

forrás: https://szekelyhon.ro/aktualis/kevesebb-babat-hagynak-a-korhazakban-haromszeken

Tags: Települések hírei: Háromszék