„Vékonyka” költségvetés-kiegészítést kapott Kovászna megye

Belefoglalták Kovászna megye büdzséjébe a szerdai rendkívüli tanácsülésen azt a „vékonyka összeget”, amit a múlt heti költségvetés-kiegészítés során sürgősségi kormányrendelettel kiutalt a kormány.

b magyar anna haromszeken kocsis b janos 5

Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke kifejtette, nem erre számítottak, hiszen a gyermekvédelmi és a szociális rendszert cserben hagyta a kormány, ezért országszerte hatalmas a felháborodás.

Ideiglenesen, október végéig megoldottuk, nem tudjuk, hogyan tovább. Az világosan látszik, hogy a kormány részéről nincs határozott elképzelés arra vonatkozóan, miként orvosolják a helyzetet – részletezte Tamás Sándor. Rámutatott, Kovászna megye 2,592 millió lejt kapott, ennek az összegnek a nagy részét, 2,5 millió lejt a kifli-tej program lebonyolítására kell fordítsák. További 73 ezer lejt kaptak a speciális oktatásra, a saját apparátus működtetésére pedig további 278 ezer lejt. A tanácsülésen megszavazták, hogy a tavalyi költségvetési többletből, vagyis a megspórolt pénzből átcsoportosítanak 1,4 millió lejt, hogy a megyei tanács és az alárendelt intézmények – Bod Péter Megyei Könyvtár, Székely Nemzeti Múzeum, Háromszék Táncegyüttes, Művészeti és Népiskola – alkalmazottainak fizetését az év végéig maradéktalanul ki tudják adni.

Tamás Sándor az ülésen tételesen felsorolta, hogy tucatnyi községtől vették el a fejlesztésekre, Európai Uniós pályázatok önrészére félretett pénzt.

Nem ismerjük, hogy milyen logika alapján osztja a pénzt a kormány, vagy miért vesz el. De az már biztosnak látszik, hogy azok az önkormányzatok a vesztesei, ahol a polgármesterek jól gazdálkodnak, félretesznek pénzt, fejleszteni akarnak – szögezte le a háromszéki politikus. Hozzátette, a költségvetés-kiegészítés szempontjából Kovászna megye az országos középmezőnyben van, még azt sem lehet mondani, hogy diszkrimináció áldozatai a székely megyék, valójában az ország minden önkormányzatát diszkriminálják. „Mindenki rosszul áll, senki nem tudja, hogyan tovább” – összegezte Tamás Sándor, aki szerint az a baj, hogy a kormánynak nincs víziója, mindig csak egyik napról a másikra terveznek, vagy csak a következő választásokig, de soha nem hosszútávra.

forrás: https://szekelyhon.ro/aktualis/bvekonykar-koltsegvetes-kiegeszitest-kapott-kovaszna-megye

Tags: Települések hírei: Háromszék