Hogyan lehetne visszaszorítani a kéregetést?

Marosvásárhely forgalmasabb utcáin és terein, üzletek bejáratánál, útkereszteződésekben gyakran lehet kéregető felnőttekkel, gyerekekkel találkozni. A városban két hét alatt 23 koldust azonosított és büntetett meg a rendőrség.

b koldus ill 05

Ioan Zosim Damaschin, a helyi rendőrség igazgatója elmondta, a felnőtt kéregetőket bírsággal illették, a kiskorúakkal szemben azonban nem büntetést alkalmaztak, hanem azok hozzátartozóit vonták felelősségre. Az akció célja a koldulás visszaszorítása, illetve megszüntetése.

Ahhoz, hogy ne váljon általános jelenséggé a koldulás, valóban szükség van annak tiltására, a kéregetők megbírságolására, de ez csak egy kis lépés, és még közel sem jelenti a probléma megoldását – vélik azok a civil szervezetek, amelyek az emberek jogait védik, és próbálnak megoldást találni a különféle szociális kérdésekre. Koreck Mária, a Divers Egyesület igazgatója a Székelyhonnak elmondta, egyetért a rendőrségi akcióval, de szerinte ez nem oldja meg a koldusok helyzetét. Lehet, hogy ideig-óráig eltűnnek az utcáról, de később megjelennek ugyanott, esetleg más helyen és ugyanazt folytatják. Az egyik kérdés, ami ilyenkor megfogalmazódik, hogy ez a szervezett bűnözéshez tartozik, vagy családok megélhetését teszi lehetővé. Amennyiben ez utóbbiról van szó, akkor egy szociális hálóval lehetne visszaszorítani.

Nagyon radikálisak vagyunk, ami a koldulást illeti, főleg a gyerekkoldulással szemben – fogalmazott Koreck Mária, aki szerint büntetni kell azokat, akik a gyerekeiket kéregetésre kényszerítik, de ugyanakkor a helyzetükön is kellene változtatni, vagy segítséget nyújtani, hogy változtathassanak. „Azt tartanám az ideális megoldásnak, ha a rendőr a helyszínen megállapítaná a koldulás tényét, majd értesítené a szociális intézményeket, gyermekjogvédelmet, a polgármesteri hivatal szociális osztályát, és közösen végeznének egy szociális ankétot, megvizsgálva a család helyzetét, majd azon segíteni, változtatni” – mondta a Divers Egyesület igazgatója, hozzátéve, hogy nem feltétlenül az anyagi segítség jelenti a megoldást.

„Volt egy ötgyerekes anya, aki le akart mondani a legkisebb gyerekeiről, de mikor ez tudomásunkra jutott, egy szociális munkást küldtünk, aki felmérte a család helyzetét, beszélgetett az anyával, tanácsokkal látta el, illetve közös megoldásokat kerestek a problémáira” – ecseteli azt az esetet, amelyben sikerült pozitív változást elérni. Mert, ahogy Koreck mondja, sokszor már az sokat segít, ha van egy támogató személy a nehéz helyzetben élő mellett, aki kívülről másképp látja a dolgokat és a megoldásokat.

forrás: https://szekelyhon.ro/aktualis/hogyan-lehetne-visszaszoritani-a-keregetest

Tags: Szervezeti hírek: Divers Egyesület
Települések hírei: Marosvásárhely

A szociálisháló.ro portált a Gyergyói Közösségi és Szociális Erőforrásközpont működteti

Programfelelős:
dr. Dániel Botond, szociológus, társult egyetemi oktató

Önkéntes munkatársak:
Gyenes Kincső, Héjja Noémi, Márkos Ágnes, Réti Ingrid Beáta
szociális munka szakos egyetemi hallgatók
BBTE, Kolozsvár

A honlap támogatói

megvalosult a magyar kormany tamogatasaval bga alap

communitas vizszintes

Publish modules to the "offcanvas" position.