Román nyelvtanfolyamra is jelentkezhetnek a csíkszeredai munkanélküliek

Román nyelvtanfolyamra is jelentkezhetnek a csíkszeredai munkanélküliek

Szeptember végén az országos munkanélküliségi arány 3,26 százalékos volt, ami enyhe csökkenést mutat az előző hónaphoz képest. Maros megyében ennél valamivel alacsonyabb, 2,51 százalék és szintén csökkenő tendenciát mutat augusztushoz képest. A munkahelykeresők új szakmát tanulhatnak, és még román nyelvtanfolyamon is képezhetik magukat.

A Maros Megyei Munkaerő-elhelyező Ügynökség 5910 munkanélkülit tartott nyilván a szeptember hónap végén, akik közül 2131 személy jogosult a munkanélküliségi segélyre, míg 3779 nem részesül semmilyen támogatásban. Az országos és a megyei kimutatások szerint is a falun élők közül kerül ki a legtöbb munkanélküli, míg a városon élők valamivel könnyebben el tudnak helyezkedni.

A statisztikai adatok szerint azok válnak leginkább munkanélkülivé, aki csupán általános iskolai végzettséggel rendelkeznek, míg a felsőfokú végzettségűek, illetve azok között, akik posztliceális képzést végeztek, a legkevesebb a munkanélküli.

Azoknak a személyeknek, akik szakmájukon belül nehezen, vagy egyáltalán nem találnak munkahelyet, a munkaerő-elhelyező ügynökség különböző szakmai kepzéseket szervez: novemberben országos viszonylatban 120 tanfolyamot.

Szeptemberben és októberben Csíkszeredában biztonsági őröket és emberi erőforrás referenst, Székelyudvarhelyen kereskedelmi dolgozót és könyvelőt, Gyergyószentmiklóson kereskedelmi dolgozót képeztek, Székelykeresztúron hivatalos nyelvű kommunikációt, vagyis román nyelvet tanítottak.

Novemberben a csíkszeredai munkakeresőket a román nyelvtanfolyamra várják, Udvarhelyen kereskedelmi dolgozót, Maroshévízen építőipari munkást, Gyergyószentmiklóson hegesztőt képeznek a Hargita Megyei Munkaerő-elhelyező Ügynökség szervezésében.

Maros megyében novemberben szakács-, közbeszerzési szakértő-, báros-, szobalány-, pizzasütő-, fodrász- és panzió-ügyvezető- képzést tart az ügynökség.

Forrás: https://szekelyhon.ro/aktualis/roman-nyelvtanfolyamra-is-jelentkezhetnek-a-csikszeredai-munkanelkuliek

Tags: Települések hírei: Hargita megye

A szociálisháló.ro portált a Gyergyói Közösségi és Szociális Erőforrásközpont működteti

Programfelelős:
dr. Dániel Botond, szociológus, társult egyetemi oktató

Önkéntes munkatársak:
Gyenes Kincső, Héjja Noémi, Márkos Ágnes, Réti Ingrid Beáta
szociális munka szakos egyetemi hallgatók
BBTE, Kolozsvár

A honlap támogatói

megvalosult a magyar kormany tamogatasaval bga alap

communitas vizszintes

Publish modules to the "offcanvas" position.