Egyszerűbbé vált a jelentkezés a munkaerő-elhelyező ügynökségekhez

Egyszerűbbé vált a jelentkezés a munkaerő-elhelyező ügynökségekhez

Kevesebb utánajárással és kiadással jelentkezhetnek a munkakeresők a munkaerő-elhelyező ügynökségekhez mostantól, miután a bürokrácia csökkentése érdekében eltörölték a feltételek közül az orvosi igazolás benyújtását.

Gördülékenyebbé és hozzáférhetőbbé vált a munkakeresők nyilvántartásba vétele az Országos Munkaerő-elhelyező Ügynökség (ANOFM) elnökének 2002-ből származó, 85-ös számú határozatának a napokban történt módosítása után, amely által megváltoztak a jelentkezés feltételei.

Eddig négy dokumentumra volt szükség: az ügynökséghez jelentkezőknek a személyazonossági igazolvány, a munkakönyv és a tanulmányaikat igazoló okiratok mellett egy orvosi igazolást is be kellett nyújtaniuk, amely igazolta munkaképességüket. Utóbbi dokumentumra a jövőben már nem lesz szükség – tudtuk meg Jánó Edittől, a Hargita Megyei Munkaerő-elhelyező Ügynökség osztályvezetőjétől.

Az osztályvezető elmondása szerint a bürokrácia csökkentésével a potenciális munkaerő növelését szeretnék elérni, hiszen tapasztalataik szerint számos munkaképes felnőtt azért nem jelentkezett az ügynökséghez, mert gondot jelentett számukra az orvosi igazolás, amelynek kiváltása pénzbe kerül. Ezért is csökken folyamatosan a nyilvántartott munkanélküliek száma, pedig valójában jóval több munkanélküli van a megyében, de mivel nem jelentkeznek az ügynökséghez, nem szerepelnek a munkaerőpiacon, így az alkalmazók nehezebben vagy egyáltalán nem kerülnek velük kapcsolatba.

Jánó Edit arra is kitért, hogy ezután az ügynökséghez jelentkezőknek az orvosi igazolás helyett egy általuk írt nyilatkozatot kell leadniuk munkaképességük igazolására.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy az egészségügyi problémákkal rendelkezők visszaélhetnek a lehetőséggel, hiszen az osztályvezető szerint a munkába álláskor továbbra is kötelező lesz annak bizonyítása, hogy az adott munkakört képes elvégezni az alkalmazott.

A könnyítés tehát csak az ügynökséghez való jelentkezésre vonatkozik, amely így kevesebb utánajárással és kiadással jár.

forrás: https://szekelyhon.ro/aktualis/egyszerubbe-valt-a-jelentkezes-a-munkaero-elhelyezo-ugynoksegekhez

Tags: Települések hírei: Hargita megye

A szociálisháló.ro portált a Gyergyói Közösségi és Szociális Erőforrásközpont működteti

Programfelelős:
dr. Dániel Botond, szociológus, társult egyetemi oktató

Önkéntes munkatársak:
Gyenes Kincső, Héjja Noémi, Márkos Ágnes, Réti Ingrid Beáta
szociális munka szakos egyetemi hallgatók
BBTE, Kolozsvár

A honlap támogatói

megvalosult a magyar kormany tamogatasaval bga alap

communitas vizszintes

Publish modules to the "offcanvas" position.