Székelyföldi gazdaságfejlesztés: Gyergyóditróban kezdődött el a támogatási szerződések megkötése

Székelyföldi gazdaságfejlesztés: Gyergyóditróban kezdődött el a támogatási szerződések megkötése

Közel ötezer székelyföldi gazda fejlesztheti a gépparkját, vásárolhat tenyészállatokat annak a támogatásnak köszönhetően, amelyet Magyarország kormánya nyújt a székelyföldi gazdaságfejlesztési program révén. A sikeres pályázók közül az elsők Gyergyóditróban írhatták alá a finanszírozási szerződéseket.

Hetven ditrói, és mintegy tucatnyi, Gyergyószék északi településein élő gazda írhatta alá a nyertes pályázatok után a finanszírozási szerződést hétfőn a támogatási programot lebonyolító Pro Economica Alapítvánnyal. Nem véletlen a helyszínválasztás: mint elhangzott, a helyi elöljárók mindent megtettek azért, hogy minél több ditrói gazda részesüljön a kisebb értékű, maximum 15 ezer eurós mezőgazdasági pályázati támogatásból, a községházán ingyenesen készítették el az érdeklődőknek a dokumentációkat.

Puskás Elemér, Gyergyóditró polgármestere hangsúlyozta, a hetven nyertes pályázat a második legtöbb Gyergyószéken, de egész Székelyföldön a hatodik helyezettek a ebből a szempontból a ditrói gazdák. Barti Tihamér, az RMDSZ Gyergyó területi szervezetének elnöke hozzátette, a polgármester kockázatot vállalt ezzel, hiszen ha esetleg sikertelenek lettek volna a pályázatok, akkor a községvezetést hibáztathatták volna a gazdák. Azonban nem történt ilyen probléma, az itt benyújtott pályázatok mindegyike nyertes lett.

Tavaszra ott lehet a gép az udvaron

Ditróba a székelyföldi gazdaságfejlesztési program révén 800 ezer eurónyi támogatási összeg érkezik. 120 gépet, köztük, több mint 20 traktort, és sokféle, földműveléshez, állattenyésztéshez vagy éppen méhészkedéshez használt eszközt, vagy tenyészállatokat vásárolhatnak a gazdák. Gyergyószéken 500 gazdálkodó család megélhetéséhez járul hozzá a program – mutatott rá Barti.

A Pro Economica Alapítvány ügyvezető igazgatója, Kozma Mónika a szerződés aláírások kezdetére szervezett fórumon elmondta, december 10-ig a közel ötezer sikeresen pályázó székelyföldi gazdával meg szeretnék kötni a szerződést, ezért harminc találkozót szerveznek, ahol ez megtörténhet.

A szerződések aláírása után vásárolhatják meg a pályázatban megjelölt eszközöket, állatokat. Az adásvételi szerződést és a kifizetési bizonylatokat a pályázati dokumentációhoz hasonlóan online kell feltöltsék, és ezek beérkezésének sorrendjében történik meg az ellenőrzésük, és a kifizetések. Kozma Mónika szerint jó esély van arra, hogy jövő tavaszra minden pályázónak az udvarán lesznek az így beszerzett eszközök.

Hosszabb távra tervezve kell gazdálkodni

20 milliárd forint érkezik a székelyföldi gazdaságfejlesztési program által a Hargita, Kovászna és Maros megyei gazdákhoz. Az igazgató azonban figyelmeztetett: ez a szerencsés helyzet lehet, hogy nem tarthat örökké, lesznek nehezebb időszakok is, és a székely gazdáknak fel kell készülniük arra is, hogy a most nyert támogatást úgy használják fel, hogy az hosszabb, 4-10 éves távon is segítse a tevékenységüket, az önfenntartásukat és a fejődésüket. Kozma Mónika közölte ugyanakkor, hogy hamarosan elindul egy olyan online platform is, amely szintén segítséget nyújthat a gazdáknak. Ezúttal nem pénzügyi támogatást jelent, hanem abban segíti a munkájukat, hogy olcsóbban szerezhessenek be a gépekhez üzemanyagot, vagy jobb áron értékesíthessék termékeiket.

forrás: https://szekelyhon.ro/aktualis/szekelyfoldi-gazdasagfejlesztes-gyergyoditroban-kezdodott-el-a-tamogatasi-szerzodesek-megkotese

Tags: Települések hírei: Gyergyóditró