Állásbörzén: nyíltan kimondta, kevésnek tartja a felajánlott fizetést

Állásbörzén: nyíltan kimondta, kevésnek tartja a felajánlott fizetést

Huszonkét személlyel megegyeztek, hogy alkalmazzák őket, illetve további közel háromszáz személyt interjúra hívtak a pénteken Maros megyében is megszervezett állásbörzén. A legtöbb állásajánlat Marosvásárhelyen volt.

Maros megye is csatlakozott az országos állásbörzéhez, és a megye hat városában találkozhattak az álláskeresők a munkaadókkal. A szakhivatal felhívására a megye 1200 cégéből 81 jelentkezett, és összesen 1087 üres állást szerettek volna betölteni. A legtöbb ajánlat Marosvásárhelyen volt, itt harmincnyolc cég képviselője tájékoztatta az elhelyezkedési lehetőségekről az érdeklődőket. Szászrégenben tíz, Dicsőszentmártonban tizenöt, Segesváron és Marosludason nyolc-nyolc, míg Szovátán csupán két cég vett részt az állásbörzén.

Mint Gheorghe Ștef, a Maros Megyei Munkaerő-elhelyező és Szakképző Ügynökség igazgatója lapunknak elmondta, több cég keresett szakképzetlen munkást, ugyanakkor többen alkalmaztak volna pincéreket, szakácsokat, kereskedelemben dolgozókat, de a textiliparban jártas munkások is keresettek voltak. A munkaadók felvettek volna még gépkocsivezetőket, villanyszerelőket és őrző-védő tanfolyammal rendelkezőket is.

A felsőfokú végzettséggel rendelkezőknek elsősorban mérnöki állásokat kínáltak, de tervezőket és humánerőforrás-menedzsert is kerestek.

„Az ajánlatokkal elégedettek lehetünk, de azt tapasztaljuk, hogy a munkanélküliek mintha nem vennék elég komolyan ezt a lehetőséget. Nézelődnek, válogatnak, mintha csak a kötelező pecsét miatt jöttek volna. Pedig jól tudják, ha egy-két nekik szóló, általunk felkínált ajánlatot elutasítanak, elveszíthetik a munkanélküli segélyüket.”

A munkaadók egy része arra panaszkodott, hogy szakképzetlen munkásokat is alkalmaznának, és betanítanák őket, hogy el tudják végezni a munkát, de még érdeklődni sem jönnek. Az állásbörzén résztvevők között volt olyan, aki külföldre készül, és csak kíváncsiságból vett részt az eseményen, de olyan is, aki nyíltan elmondta, hogy kevésnek tartja a felajánlott fizetést, és azért nem ingázik be faluról minden hétköznap.

Maros-megyeszerte a pénteki börzén 984 személy vett részt. A megyében a munkanélküliségi arány 2,98 százalék, és 1100-an részesülnek munkanélküli segélyben – nagy részük vidéken él.

forrás: https://szekelyhon.ro/aktualis/allasborzen-nyiltan-kimondta-kevesnek-tartja-a-felajanlott-fizetest

Tags: Települések hírei: Maros megye