Harminckét új, hiánypótló vállalkozással gazdagodnak Székelyföld városai

Harminckét új, hiánypótló vállalkozással gazdagodnak Székelyföld városai

Harminckét új vállalkozás indulhat el Székelyföldön másfél éven belül, miután ennyi jó ötletekkel rendelkező fiatal pályázatát bírálták el kedvezően a Nyerj vállalkozást programban. A pályázók egyenként legkevesebb 32 ezer eurót kapnak vállalkozásaik beindítására.

A Humánerőforrás Operatív Program (POCU) által finanszírozott Nyerj vállalkozást programnak köszönhetően több mint 30 új cég jön létre a székelyföldi városokban, amelyek által legkevesebb 64 munkahely válik majd elérhetővé.

A Központi Régióra vonatkozó pályázat érdekessége, hogy pontosan azt nyújtja, amire az induló vállalkozásoknak a kezdeti időszakban leginkább szüksége van: szakmai és pénzügyi segítséget – magyarázta érdeklődésünkre Gászpor István, a többek között pályázatok és vállalati marketing koncepciók kidolgozásával foglalkozó Develo Group (DG) Consulting Kft. ügyvezetője.

Mint megtudtuk, a fő pályázó a bukaresti Egis Románia, a csíkszeredai DG Consulting pedig a program székelyföldi kivitelezője. Ez azt jelenti, hogy a programnak megfelelően vállalták, hogy a lehetőség iránt érdeklődőknek tanfolyamokat tartanak, akik így lehetőséget kaptak a vállalkozói alapismeretek elsajátítására. Megtudhatták, hogyan kell egy vállalkozást elindítani, hogyan lesz az sikeres, milyen hibákat kell elkerülni, megtapasztalhatták, hogyan működnek más vállalkozások a térségben, illetve azt is láthatták, mit jelent egy üzleti terv, és hogyan kell azt elkészíteni. Utóbbi azért volt fontos, mert a képzés során minden jelentkezőnek el kellett készítenie saját üzleti tervét ahhoz a vállalkozáshoz, amelyet megálmodott.

A DG Consulting 450 személy számára tartott képzéseket Hargita és Kovászna megyében, az így elkészült üzleti terveket pedig a központi régió másik négy megyéjének munkáival együtt bírálták el. Ezek közül választották ki azt az 54 legjobb munkát, amelyek kidolgozói 32–40 ezer eurós támogatást kapnak ötleteik megvalósítására.

Összesen hat megyéből versenyeztek az 54 helyre, ebből Hargita megye 23-at, Kovászna megye hetet, Maros megye pedig kettőt nyert meg úgy, hogy utóbbiak indítója is Hargita megyei, csak a szomszédos megyében szeretne céget alapítani.

Ez azt jelenti, hogy a három megyében 32 új cég fog létrejönni, amelyeknek kötelező módon legkevesebb két alkalmazottat kell foglalkoztatniuk, tehát minimum 64 új munkahely válik majd elérhetővé.

Gászpor István szerint a program másik érdekessége az, hogy az eredményhirdetés után sem engedi el a pályázók kezét: két évig továbbra is szakmai segítséget kapnak ahhoz, hogy új vállalkozásaik megálljanak a lábukon és jól teljesítsenek. Az is örvendetes, hogy a nyertes pályázók átlagéletkora 25–30 év közötti, ötleteik pedig mind olyanok, amelyek hosszútávon is működőképesek lehetnek.

A fiatalok jelenleg szakmai gyakorlaton vannak: 17-éig mindenki egy olyan vállalkozásnál figyelheti meg a működtetés rejtelmeit, amelyhez hasonlót ő is indítani szeretne. Ezt követően be kell jegyezniük új vállalkozásaikat a cégbíróságon, a megvalósításra pedig másfél év áll rendelkezésükre.

Milyen cégek létesülnek?

A mentoruknak számító DG Consultingtól azt is megtudtuk, milyen vállalkozásokról van szó, és melyik hol fog működni. A tervek szerint a legtöbb új cég Csíkszeredában nyílik majd.

Kézműves pékséget, környezettudatos neveléssel foglalkozó vállalkozást, média-stúdiót, Radon sugárzást mérő- és ehhez kapcsolódó felvilágosítással foglalkozó céget, brikett előállító üzemet, fabútorok és egyéb termékek tervezésével foglalkozó vállalkozást, őrző-védő vállalkozást, bútorgyártó céget, videoklipek és filmek készítésében érdekelt vállalkozást, kézműves fagylaltot, illetve kézműves csokoládét előállító cégeket, spinning fitnesz termet, újrahasznosítható szatyrokat és személyre szabott textiltermékek készítésével foglalkozó céget, kézműves termékeket előállító vállalkozást, rendezvényszervezési szolgáltatásokat nyújtó céget, fogászati röntgent biztosító vállalkozást, illetve egy marketing anyagok tervezésével és nyomtatásával foglalkozó céget alapítanak a hargitai megyeszékhelyen.

Balánbányán egy másik brikettüzem fog nyílni, Tusnádfürdőn pedig egy fogorvosi rendelő és egy kalandtúrák szervezésével foglalkozó cég. Székelyudvarhelyen egy autójavító műhely nyílik majd, Szentegyházán pedig egy fitneszterem. Hargita megyében emellett Gyergyószentmiklóson létesül egy outdoor és sportruházat előállításával foglalkozó cég. Kézdivásárhelyen egy egyedi üveg dizájntermékek előállításával foglalkozó cég és egy fogtechnikai laboratórium nyílik majd. Sepsiszentgyörgyön paintballpályát létesítenek, egy ingatlanértékesítéssel foglalkozó céget nyitnak, illetve egy 360 fokos panorámafotók és videók készítésével foglalkozó vállalkozást. Baróton fogorvosi rendelő, Kovásznán pedig szépségszalon nyílik majd. A két Maros megyében vállalkozni kívánó nyertes pályázó közül egyik bútorgyártásban érdekelt céget alapít Szovátán, a másik pedig élő közvetítések szolgáltatásával foglalkozó vállalkozást indít Marosvásárhelyen

forrás: https://szekelyhon.ro/aktualis/harmincket-uj-hianypotlo-vallalkozassal-gazdagodnak-szekelyfold-varosai

 

Tags: Települések hírei: Hargita megye, Háromszék, Maros megye

A szociálisháló.ro portált a Gyergyói Közösségi és Szociális Erőforrásközpont működteti

Programfelelős:
dr. Dániel Botond, szociológus, társult egyetemi oktató

Önkéntes munkatársak:
Gyenes Kincső, Héjja Noémi, Márkos Ágnes, Réti Ingrid Beáta
szociális munka szakos egyetemi hallgatók
BBTE, Kolozsvár

A honlap támogatói

megvalosult a magyar kormany tamogatasaval bga alap

communitas vizszintes

Publish modules to the "offcanvas" position.