Öt éven át havi ötszáz euróval támogatnák a foglalkoztatást

Hangsúlyosabban támogatná a foglalkoztatást a kormány, amely havi ötszáz eurós támogatást készül nyújtani a munkanélkülieket és a szociális segélyből élőket alkalmazó munkáltatóknak. Mint kiderült, Hargita megyében inkább a munkaerőhiány okoz problémákat.

b allasborze pa 7

„Változtatunk a minisztérium eddigi szemléletén, és nem fogjuk támogatni többé azokat, akik képesek lennének dolgozni, de nem akarnak” – jelentette be a közelmúltban Lia Olguţa Vasilescu munkaügyi miniszter, majd bemutatta azt a kormányrendelet-tervezetet, amelyet a foglalkoztatás ösztönzésére dolgoztak ki. A dokumentum szerint az állam havi 2250 lejt (500 eurót) folyósítana azoknak a munkáltatóknak, akik munkanélkülieket és szociális segélyből élőket alkalmaznak.

A juttatás összege minden egyes alkalmazott után járna, mégpedig öt éves időtartam erejéig.

Nagyszerű ötletnek tartja a foglalkoztatottság növelésére vonatkozó elképzeléseket Bakcsy Tünde, a Csíki Vállalkozók Egyesületének ügyvezető igazgatója, aki a csíki térségre vonatkozóan beszélt a Székelyhonnak a témáról, hiszen elmondása szerint itt teljesen más a helyzet, mint Bukarestben vagy más nagyvárosokban.

Ez egy jó kezdeményezés, amely által végre azt érezhetnék a magánvállalkozók, hogy ténylegesen kapnak egy kis segítséget az államtól. Igazából ez egy létező programnak a kibővítése, mivel most is működik egy hasonló, miszerint az állam két évig havi 900 lej juttatást biztosít azoknak a munkaadóknak, akik frissen végzetteket, valamint 40 év fölötti munkanélküli segélyből élőket alkalmaznak. Emellett az alkalmazott személyek is kapnak az államtól egyszeri 500 lej juttatást. Tudomásom szerint a vállalkozók élnek is ezzel a lehetőséggel – magyarázta Bakcsy Tünde. Hozzátette, a különböző nagy összegű befizetendő adók miatt kerültek nagyon nehéz helyzetbe a vállalkozók.

„Ilyen szempontból az új kezdeményezés valamennyivel barátságosabb, hiszen így a munkaadók az adók befizetése után még a fizetésbe is bele tudnak »pótolni« az 500 eurónyi juttatásból fennmaradt összegből. Emellett a munkaadók vonzóbb, valamennyivel magasabb fizetéseket tudnának nyújtani a szóban forgó munkavállalóknak, ráadásul az öt évig járó juttatás mindkét félnek, úgy a munkáltatónak, mint a munkavállalónak stabilitást jelentene.

Véleményem szerint mindenképp pozitív hatása lenne az újításnak, amennyiben megvalósul, és a munkáltatók valószínűleg bátrabban is alkalmaznának több személyt. Mindez összességében valamennyire visszaszorítaná a munkanélküliséget, a munkaerő-elvándorlást, és itthon tartaná a frissen végzetteket. De ez csakis abban az esetben valósul meg, ha a támogatás által a munkáltató valóban nagyobb fizetéseket tud majd biztosítani” – vélte az egyesület ügyvezető igazgatója.

A kormány új kezdeményezését Jánó Edit, a Hargita Megyei Munkaerő-elhelyező Ügynökség osztályvezetője is jó elképzelésnek tartja, ám véleménye szerint Hargita megyében nagyobb gondot okoz a munkanélküliségnél a munkaerőhiány. Mint mondta, a nyilvántartott munkanélküliek száma folyamatosan csökken a megyében, a jelenlegi számuk több mint ezerrel alacsonyabb, mint egy évvel korábban.

„Május végén 5298 munkanélküli volt a megyében, ebből 4021 fizetetlen munkanélküli, tehát ők valamilyen szociális támogatásban részesülnek. Egy évvel korábban ezzel szemben 6459 munkanélküli volt a megyében, tehát szinte ezerkétszázzal kevesebben vannak most. Ez egy pozitív tény, viszont a probléma az, hogy ezáltal a munkaerőhiány is erősödött, hiszen a munkaadók egyre nehezebben találnak szakképzett munkaerőt. A jelenlegi 5298 munkanélküli közül 2241 személy már több mint két éve a nyilvántartásunkban van, de azóta sem kaptak munkát, mivel nekik semmilyen végzettségük és szakmai tapasztalatuk nincsen. További 1298 olyan személy van, aki szinte semmilyen tanulmányi eredményt nem tud felmutatni, 1600-nak legtöbb hét osztálya van elvégezve, 1028 pedig a kötelező nyolc osztállyal rendelkezik. Ezzel szemben mindössze 549 olyan munkanélküli van a megyében, aki szakiskolát végzett, továbbá 693 középiskolát, 37 posztlíceumot és 186 egyetemet végzett munkanélkülit tartunk számon” – sorolta Jánó Edit.

Megtudtuk azt is, hogy a munkanélkülieket tanulmányaik, szakmai tapasztalatuk és lakhelyük szempontjából is rangsorolják, hogy mennyire könnyen kaphatnak munkát.

Ilyen szempontból a megyében nyilvántartott munkanélküliek közül 2921 személynek nagyon nehéz az elhelyezkedés, 1201-nek nehéz, 594-nek közepesen nehéz, és mindössze 582-nek könnyű. Jánó Edit érdekességképpen kifejtette, azt is számon tartják, hogy melyik szakmákban a legkönnyebb, és melyekben a legnehezebb elhelyezkedni. A megyében elárusítóként, szakképzetlenként, autóvezetőként, asztalosként, és biztonsági őrként lehet a legkönnyebben munkahelyet találni, a legkevésbé keresett szakma az autó-villanyszerelő és a gipszkartonszerelő.

A kormányrendelet-tervezetről

A cégek által igényelhető 500 eurós támogatás az elképzelés szerint bármilyen oktatási intézmény fiatal végzőseinek, továbbá a hátrányos helyzetű és nyugdíjazás előtt álló személyeknek az alkalmazása esetén is igényelhető lesz. A balliberális koalíció egyébként már korábban, az egységes bérezési jogszabály kidolgozásakor beharangozta, hogy növelné a foglalkoztatást, ezzel egy időben pedig kevésbé kíván bőkezűnek mutatkozni az állami segélyek osztogatása terén. Mindez nem véletlen, hiszen a román állam jelenleg mintegy 160 millió eurót folyósít havonta különböző szociális juttatások formájában mintegy 1,7 millió igénylés alapján, mivel ezek a támogatások többnyire a családokat célozzák, a kedvezményezettek köre mintegy 3,5 millió személyre rúg. Több mint félmillióan részesülnek például családtámogatásban és garantált minimálbérben, mintegy hétszázezren pedig fűtéspótlékra jogosultak.

Lia Olguța Vasilescu különben már korábban úgy nyilatkozott: nem a „semmittevést”, hanem a munkavállalást kívánják ösztönözzi, a nagyobb foglalkoztatás révén ugyanis jelentős tehertől szabadul az állam, hiszen nem fizet annyi munkanélküli és szociális segélyt. A kormányrendelet-tervezetetről több részletet egyelőre nem lehet tudni, az elfogadásáról azt követően döntenek egy kormányülésen, hogy a tervezet megkapja a pénzügyi, az európai alapok, illetve az igazságügyi minisztériumok jóváhagyását.

forrás: https://szekelyhon.ro/aktualis/ot-even-at-havi-otszaz-euroval-tamogatnak-a-foglalkoztatast

Tags: Települések hírei: Hargita megye, Országos

A szociálisháló.ro portált a Gyergyói Közösségi és Szociális Erőforrásközpont működteti

Programfelelős:
dr. Dániel Botond, szociológus, társult egyetemi oktató

Önkéntes munkatársak:
Gyenes Kincső, Héjja Noémi, Márkos Ágnes, Réti Ingrid Beáta
szociális munka szakos egyetemi hallgatók
BBTE, Kolozsvár

A honlap támogatói

megvalosult a magyar kormany tamogatasaval bga alap

communitas vizszintes

Publish modules to the "offcanvas" position.