Sok diák már szünidei munkába is állt Hargita megyében

Bár csak hétfőn kezdődött el a diákmunka szezonja, a csíki térségben máris több mint száz munkahely közül választhatnak azok a középiskolások és egyetemisták, akik dolgozni szeretnének a nyári szünet alatt.

b pincer pa 9

Hargita megyében egyébként népszerű az idénymunka, a munkaadók és a diákok is nagyon nyitottak – fejtette ki érdeklődésünkre Jánó Edit, a Hargita Megyei Munkaerő-elhelyező Ügynökség aligazgatója.

Mint mondta, állami támogatást igényelve tavaly 266 fiatalt alkalmaztak a cégek Hargita megyében, és idén, bár a nyári vakáció csak hétfőn kezdődött el, a csíki térségben máris számos ajánlatot tettek le.

Száz munkahelyet hirdettek meg diákoknak az asztalos szakmában, illetve ötöt a könnyűiparban, mintegy 30 diák pedig már munkába is állt. Ez azonban csak a kezdet, hiszen a cégek attól kezdve alkalmazhatnak fiatalokat nyári munkára, hogy megkezdődik a vakáció, a hétfőn kezdődő szünidő azonban egyelőre csak az elméleti osztályokban tanulókat érinti. A szakiskolásokra még vár két hét gyakorlat, az egyetemisták pedig még később mennek vakációra. Ezért az ajánlatok jelentős részét csak később fogják letenni azok a munkaadók, akik pénzügyi támogatásban szeretnének részesülni a diákok alkalmazása után – húzta alá Jánó Edit.

Hozzátette, a munkaadók csak a nyári szünet idejére, a vakáció első napjától az utolsóig alkalmazhatják a diákokat: 15 éves kortól szülői belegyezéssel, 16 éves kortól napi hat órában (ami teljes munkaidőnek felel meg), 18 éven felül pedig napi nyolc órában.

Szükséges az igazolás

A diákok csak iskolai igazolással foglalkoztathatók, éjszaka nem dolgozhatnak, és ahhoz, hogy állami finanszírozást kérhessenek a cégek, a diákoknak be kell jelentkezniük a munkaerő-elhelyező ügynökségnél. Itt nyilvántartásba veszik őket, kiadják a kihelyezési dokumentumot, ami után a cég kérheti a támogatást.

„Ez havi 250 lejt jelent egy diák után, ami a szociálisan elfogadható jövedelem értékének fele. Emellett a nyári munka a diákoknak is egy remek tapasztalatszerzési lehetőség, ami később jó pontnak számít majd az önéletrajzukban. Fontos az is, hogy minél több szakmába nyernek betekintést, annál könnyebben tudják eldönteni, hogy a tanulmányaik elvégzése után mivel szeretnének foglalkozni” – zárta az aligazgató.

forrás: https://szekelyhon.ro/aktualis/sok-diak-mar-szunidei-munkaba-is-allt-hargita-megyeben

Tags: Települések hírei: Hargita megye

A szociálisháló.ro portált a Gyergyói Közösségi és Szociális Erőforrásközpont működteti

Programfelelős:
dr. Dániel Botond, szociológus, társult egyetemi oktató

Önkéntes munkatársak:
Gyenes Kincső, Héjja Noémi, Márkos Ágnes, Réti Ingrid Beáta
szociális munka szakos egyetemi hallgatók
BBTE, Kolozsvár

A honlap támogatói

megvalosult a magyar kormany tamogatasaval bga alap

communitas vizszintes

Publish modules to the "offcanvas" position.