A szakképzésért járó állami támogatással sem tudják enyhíteni az egyre jelentősebb munkaerőhiányt

Miközben az elmúlt években a cégek mutattak érdektelenséget az állami támogatással zajló inasképzés iránt, jelenleg a munkavállalók maradnak távol a programtól. A betanítással járó állásokra kevés a jelentkező és általában ők is szerződést bontanak néhány hónap után.

b kavehaz ab 3

A munkaerő-hiány csökkentése érdekében tavaly szeptemberben a korábbi 300 lejről 1125 lejre emelték a munkaadóknak felkínált állami támogatás összegét ahhoz, hogy felnőtt szakember-képzésre ösztönözzék őket, azonban nem nagyon van, akit tanítsanak.

A Hargita megyei munkaadók részéről van igény arra, hogy fiatal állástalanokat betanítással szakemberré képezzenek, hiszen így hosszú távon munkaerőhöz jutnak és még támogatást is kapnak. Azonban nehezen találnak jelentkezőket az inasképzésre, akik pedig elkezdik, azok sem maradnak.

A munkaadó a szakma elsajátításához szükséges időtől függően egytől három évig terjedő periódusra köthet velük szerződést, de a jelek szerint az inasok többsége nem tart ki a minimum egy éves periódus végéig sem, hanem három-négy hónap után szerződést bont a munkáltatóval – tudtuk meg Jánó Edittől, a Hargita Megyei Munkaerő-elhelyező és Szakképző Ügynökség osztályvezetőjétől. A szerződésbontások leggyakoribb okaként a képzési idő hosszát említette. Úgy néz ki – mondta –, hogy a munkavállalók túl hosszúnak tartják azt és inkább más munka után néznek, mivel bőven van választási lehetőségük.

Kevés volt a jelentkező

Tavaly ősztől mostanig Hargita megyében 17 inast kerestek, jobbára vendéglátó-egységekhez, valamint ruhatisztítással foglalkozó cégekhez, illetve idősgondozói munkakörbe, azonban kevés jelentkező volt. Jánó Edit tudomása szerint jelenleg Csíkszeredában egy szakács- és egy idősgondozó inas, míg Székelyudvarhelyen egy szakácsinas van alkalmazásban.

Igaz ugyan, hogy a székelyudvarhelyi Gondűző étteremben szakácsinast képeztek, azonban az illetővel, saját döntése alapján fél év után szerződést bontottak – közölte megkeresésünkre Nagy György, az étterem tulajdonosa. Hozzátette, hogy nem mondtak le az inasképzésről, hiszen szakácsra szükségük van, azonban egyelőre nincs jelentkező.

Mindkét fél nyerne belőle

Az inasképzésnek köszönhetően a vállalkozó célirányosan, nagyrészt az állam költségén képezheti ki a számára megfelelő szakembert, ugyanakkor az inas a tanulás mellett profitot termel.

A munkavállaló diplomával igazolható piacképes szakmát tanul, közben fizetést kap és a szerződés ideje alatt a munkaadó létszámcsökkentés esetén sem küldheti el, tehát egy időre biztosítva van a munkahelye.

Ezt tovább erősíti az, hogy a vállalkozó időt, energiát és pénzt fordít a betanítására, így feltételezhetően hosszú távon számít az új munkatársra.

Az inasképzésen azok a tizenhat életévüket betöltött személyek vehetnek részt, akik elvégezték a kötelező iskolai éveket: 1994-ig, illetve 2004-től mostanig a 10 osztályt, 1995 és 1998 között a 8 osztályt, valamint 1999 és 2003 között a 9 osztályt. Felső korhatár nincs. A felnőttképzés nem csak munkanélkülieknek szól, hanem azoknak is, akik munkahelyet váltanának, azonban ehhez munkakeresőként be kell jelentkezniük a munkaerő-elhelyező ügynökség legközelebbi kirendeltségén.

forrás: https://szekelyhon.ro/aktualis/a-szakkepzesert-jaro-allami-tamogatassal-sem-tudjak-enyhiteni-az-egyre-jelentosebb-munkaero-hianyt

Tags: Települések hírei: Csíkszereda, Hargita megye

A szociálisháló.ro portált a Gyergyói Közösségi és Szociális Erőforrásközpont működteti

Programfelelős:
dr. Dániel Botond, szociológus, társult egyetemi oktató

Önkéntes munkatársak:
Gyenes Kincső, Héjja Noémi, Márkos Ágnes, Réti Ingrid Beáta
szociális munka szakos egyetemi hallgatók
BBTE, Kolozsvár

A honlap támogatói

megvalosult a magyar kormany tamogatasaval bga alap

communitas vizszintes

Publish modules to the "offcanvas" position.