Megváltozott a friss végzősök támogatási rendszere

Arra biztatják a friss háromszéki végzősöket, jelentkezzenek a Kovászna megyei munkaerő-elhelyező ügynökségnél, hogy kerüljenek be a nyilvántartásba, mert csak így vehetik igénybe a különböző juttatásokat.

b beszterce magyar iskola ba 2

Rámutatott, idén változott a törvény, arra fektetik a hangsúlyt, hogy a pályakezdő fiatalok minél hamarabb munkába álljanak. A tanulmányaik befejezése után idén is hatvan nap áll a rendelkezésükre, hogy kérjék felvételüket a nyilvántartásba, sőt ettől az évtől ösztönző támogatást kapnak, hogy minél hamarabb munkát vállaljanak.

A módosítás értelmében 1500 lejt kap az a nyilvántartásba vett pályakezdő, aki az iskola elvégzése után hatvan napon belül munkába áll.

Az összeg felét azonnal folyósítják, a második felét, amikor lejárt az egy év, és még mindig dolgozik a munkavállaló fiatal. Emellett a munkaadó egy évig jogosult a havi 900 lejes támogatásra, ha pályakezdőt alkalmaz, de ez a korábbi években is így működött. Kelemen Tibor elmondta, a másik változás az, hogy a friss végzősök azonnal elveszítik a jogukat a havi 250 lejes munkanélküli segélyre, amint bejutottak egyetemre.

Az elmúlt években ezt kaphatták októberig, amíg megkezdődött az egyetem, tehát július-augusztus-szeptember hónapokra. Az igazgató szerint még nem egyértelmű, hogy az ügynökség milyen módon tudja ellenőrizni, hogy egy fiatal bejutott egyetemre vagy sem, róluk még itthon sincs pontos, személyi számmal beazonosítható nyilvántartás, ám ha külföldön folytatják a tanulmányaikat, szinte lehetetlen az utánkövetés.

Egyébként az ügynökség egyik legfontosabb feladata, hogy a 25 évnél fiatalabb munkanélküli fiatalokat felkutassa, nyilvántartásba vegye, és próbálja elhelyezni a munkaerőpiacon. Kelemen Tibor elmondta, a népességnyilvántartó hivatal segítségét kérték, a polgármesteri hivataloknál is érdeklődnek, hogy megtalálják ezeket a fiatalokat. Az a cél, hogy tanácsadással segítsék őket, bevonják valamilyen felnőttképzésbe, és végül munkát találjanak számukra. Ugyanakkor több uniós projekt van folyamatban, melyek célközönsége éppen ez a réteg. Különböző tanfolyamokat szerveznek számukra, vállalkozni tanítják őket.

Az országos ügynökség képviselői külföldről is próbálják hazacsábítani a fiatalokat, spanyol, olasz nagyvárosokban, de Budapesten is felvették a kapcsolatot a romániai közösségekkel, hogy ismertessék a lehetőségeket. Kelemen Tibor szerint a gond az, hogy ezek a fiatalok tájékozatlanok, de az is gyakori, hogy még ha akarnak sem tudnak munkát vállalni.

Egy kis faluban élő fiatal gyakran gyalog, vonattal és busszal tud eljutni egy olyan településre, ahol munkát ajánlanak számára. Így órákat vesztegetne el az ingázással, az albérletet pedig nem tudja megfizetni, így inkább marad otthon, és gazdálkodik, napszámban dolgozik, vagy elmegy külföldre – részletezte az igazgató. Az ügynökség nyilvántartásában jelenleg 467 ilyen munkanélküli fiatal van, közülük 377 nehezen elhelyezhető, mert nem fejezték be tanulmányaikat, alig boldogulnak az írással, olvasással.

forrás: https://szekelyhon.ro/aktualis/megvaltozott-a-friss-vegzosok-tamogatasi-rendszere

Tags: Települések hírei: Hargita megye, Országos

A szociálisháló.ro portált a Gyergyói Közösségi és Szociális Erőforrásközpont működteti

Programfelelős:
dr. Dániel Botond, szociológus, társult egyetemi oktató

Önkéntes munkatársak:
Gyenes Kincső, Héjja Noémi, Márkos Ágnes, Réti Ingrid Beáta
szociális munka szakos egyetemi hallgatók
BBTE, Kolozsvár

A honlap támogatói

megvalosult a magyar kormany tamogatasaval bga alap

communitas vizszintes

Publish modules to the "offcanvas" position.