Támogatók segítségével akadálymentesítik a gyergyószentmiklósi átkelőket

Támogatók segítségével akadálymentesítik a gyergyószentmiklósi átkelőket

A Gyergyói Mozgó-sérültek Egyesülete támogató hozzájárulások által a gyergyószentmiklósi átkelőhelyek és felhajtók akadálymentesítését szeretné megvalósítani. A célösszeget sikerült megszerezni a Fuss Neki! Gyergyón, és még idén elkezdenék a munkát a forgalmasabb átkelőhelyeknél.

A Gyergyói Mozgó-sérültek Egyesülete a Gyergyó-medencei mozgássérültek érdekképviseletét, támogatását, összefogását és aktív közösségé formálását vállalta fel. Az egyesület célja, hogy életrevaló, látható és ható közösséggé váljanak, akik támogatóikkal együtt egymást és a környezetépítést segítsék.

Ezért is vettek részt a Fuss Neki! adománygyűjtő akción, hogy a közösség bevonásával az egyik céljukat megvalósíthassák.

Kiváló lehetőség volt számunkra, hogy támogatást gyűjtsünk. Régóta szeretnénk az átkelőket kijavítani, ugyanakkor mobil rámpákat is foglaltunk a projektbe, hogy tudjunk bejutni különböző épületekbe, intézményekbe, ne legyünk kirekesztve például kávézókból, éttermekből – mondta el, Kozma Albert, a Gyergyói Mozgó-sérültek Egyesületének elnöke. „Amit az emberek többsége a mindennapok során észre sem vesz, az egy mozgássérült számára nagy akadály. Sokan panaszkodunk, hogy az utak járhatatlanok, hogy gépjárművel gödörből gödörbe csapódik az ember, abba bele se gondolunk, hogy egy magasabb járdafeljáró akár veszélyes is lehet egy mozgássérült számára, vagy azért kell útitervet készítsen, ha egy pontból egy másikba akar eljutni, mert még segítséggel sem tud átkelni az út egyik oldaláról a másikra.

A legfőbb problémát az önálló közlekedés jelenti számunkra, nagyon nagy kincs egy mozgássérültnek az a kevés önállóság, ami van. Ha egyedül kijössz a városba, akkor könnyen elakadhatsz, igazából még fel is borulhatsz az átkelőknél. Hozzáteszem, ügyet intézni is nehéz, mert még olyan helyekre sem tudunk bejutni sokszor, ahol megvan a rámpa, csak például az ajtó nem jó felé nyílik – hangsúlyozta Farkas Edit, alelnök.

nn akadalymentesites

Kozma Edit egyesületi tag férje állapota révén tapasztalja meg a kerekesszékes élet nehézségeit, mint mondja, férje egy viszonylag korszerűbb járművel rendelkezik, de így is van olyan hely, ahol még segítséggel sem tud le, vagy felmenni a járdára.

A Fuss Neki! akcióba az Átkelőhelyek akadálymentesítése és mobil rámpa beszerzése – az akadálymentes mozgásért című projekttel pályáztak, szeretnék kijavítani minél több átkelőhelyet. Az egyesület tagjai számára nagy örömöt jelent az a támogatás, amivel a közösség az ügy mellé állt.

Nagyon jólesett, ahogy a barátaink, ismerőseink, de még az ismeretlenek is támogattak, és 10, 20, 50 lejenként sikerült összegyűjteni a pályázati összegeket. A pénz mellett, az ő biztatásuk is nagyon sokat jelent számunkra, hogy meglehet valósítani dolgokat, nem kell tétlenül ülni és várni, hogy valaki más, akár a városvezetés megcsinálja, ezt mi is megtudjuk tenni – hangsúlyozta Farkas Edit. Kozma Albert a Gyergyói Mozgó-sérültek Egyesületének elnöke elmondta, tizenkétezer lej helyett több mint tizenötezret sikerült összegyűjteni. Ebből a pénzből elsőként Gyergyószentmiklóson a forgalmasabb átkelőhelyek kijavítását kezdik el a Fenyő Szövetség segítségével. Tavasszal folytatják a városban a munkát, és ha marad keret, akár a környező falvakban is akadálymentesítik a járdákat.

forrás: https://szekelyhon.ro/aktualis/tamogatok-segitsegevel-akadalymentesitik-a-gyergyoszentmiklosi-atkeloket

Tags: Szervezeti hírek: Gyergyói Mozgó-Sérültek Egyesülete
Települések hírei: Gyergyószentmiklós

A szociálisháló.ro portált a Gyergyói Közösségi és Szociális Erőforrásközpont működteti

Programfelelős:
dr. Dániel Botond, szociológus, társult egyetemi oktató

Önkéntes munkatársak:
Gyenes Kincső, Héjja Noémi, Márkos Ágnes, Réti Ingrid Beáta
szociális munka szakos egyetemi hallgatók
BBTE, Kolozsvár

A honlap támogatói

megvalosult a magyar kormany tamogatasaval bga alap

communitas vizszintes

Publish modules to the "offcanvas" position.