Elfogadóbbá válni az autizmussal élők iránt

Elfogadóbbá válni az autizmussal élők iránt

Kék lufikkal hívták fel a figyelmet az autizmussal élőkre a csíkszeredai Majláth Gusztáv Károly téren megtartott keddi akcióval, amelyet a Gyulafehérvári Caritas szervezett a Szent Ágoston Nappali Foglalkoztató Központ fiataljainak részvételével. A megmozdulás apropóját az április másodikai autizmus világnapja adta.

Az autizmus nem betegség, hanem állapot, amely a gyermek születésétől kezdve végigkíséri az egész életén – válaszolta érdeklődésünkre Antal Ildikó, a csíkszeredai Authelp Egyesület vezetője, akitől megtudtuk az általuk működtetett Puzzle Oktatási Központjukban jelenleg 25 gyermeket fejlesztenek , 4-18 év közöttieket. Ha minél kisebb korban diagnosztizálják az autizmust, annál jobban lehet fejleszteni, sok munkával el lehet érni, hogy valamilyen szinten önállóak tudjanak lenni – magyarázta. Az autizmus világnapjának megünneplésére Csíkszereda központjában gyűltek össze a Szent Ágoston Nappali Foglalkoztató Központ fiataljai, akik rövid zenés műsorral, és kék lufikkal kívánták felhívni a figyelmet az autizmusra.

Minden évben megtartják Bálint Lajos Lóránt, a Szent Ágoston Nappali Foglalkoztató Központ vezetője arról beszélt, hogy rendszeresen megtartják a Down-szindromások, a fogyatékokkal élők, illetve az autizmussal élők világnapját is Csíkszeredában. Utóbbi világnap okán szervezték meg a keddi figyelemfelkeltő mozgalmat. Fontosnak tartjuk, hogy megmutassuk magunkat a világnak, hogy lássák a fogyatékkal élők is teljes értékű, szerethető emberek – jegyezte meg. Tőle tudjuk, hogy a központban jelenleg kilenc autizmussal élő fiatalt, felnőttet foglalkoztatnak.

Forrás és további képek: https://szekelyhon.ro/aktualis/elfogadobba-valni-az-autizmussal-elok-irant

A szociálisháló.ro portált a Gyergyói Közösségi és Szociális Erőforrásközpont működteti

Programfelelős:
dr. Dániel Botond, szociológus, társult egyetemi oktató

Önkéntes munkatársak:
Gyenes Kincső, Héjja Noémi, Márkos Ágnes, Réti Ingrid Beáta
szociális munka szakos egyetemi hallgatók
BBTE, Kolozsvár

A honlap támogatói

megvalosult a magyar kormany tamogatasaval bga alap

communitas vizszintes

Publish modules to the "offcanvas" position.