Érzékenyítő megmozdulás a Down-szindróma világnapján

Érzékenyítő megmozdulás a Down-szindróma világnapján

A harminc évnél fiatalabb generáció sokkal empatikusabb, mint az idősebbek, akik még mindig tartózkodón viselkednek, ha Down-szindrómával élő gyerekkel találkoznak. Ezért is szükségesek az olyan utcai megmozdulások, amelyeket egy-egy világnap alkalmával szerveznek, érzékenyítve a társadalmat.

A Down-szindrómával élő gyerekek, fiatalok is részei a társadalomnak, sok mindent képesek megtanulni, csak lassabban és más módszerekkel. Türelmesnek kell lenni velük, és el kell fogadni őket is mint a társadalom egyenrangú tagjait – mondta a hétfő délutáni flashmobon Mátyás Melinda. Az Alpha Transilvana Alapítvány munkatársa kísérte ki az önkéntesekkel hétfőn az alapítvány nappali foglalkoztatójába járó – Down-szindrómával és más fogyatékkal élő – fiatalokat a Színház térre, hogy egy tízperces koreográfiát mutassanak be a járókelőknek.

Az alapítvány munkatársa szerint hét-nyolc éve tapasztalható az a pozitív változás, amely a társadalom részéről a fogyatékkal élők felé irányul. „Most már a szülők is több helyre viszik a Down-szindrómával élő gyermekeiket, több információ érhető el ezekről a fiatalokról, az emberek kezdenek elfogadóbbak lenni” – magyarázta Mátyás Melinda, hozzátéve, hogy akinek a családjában vagy a szűkebb baráti körében nincs ilyen eset, talán nem is tud róla, talán nem is találkozott ilyen gyerekkel.

Az egyik Down-szindrómával élő fiatal édesanyja, Claudia érdeklődésünkre elmondta, iskolába járt a fia, nyolc osztály után még két évet szakközépiskolában is tanult. „Nagyon nehéz volt, de sokat köszönhettünk a tanítónőjének, aki négy éven keresztül külön is foglalkozott vele, írni és olvasni tanította” – mondta az édesanya, hozzátéve, hogy még mindig nagyon sok a rossz ember, aki nem hajlandó elfogadni a fogyatékkal élők létjogosultságát.

A Színház téren 20–25 fiatal, fogyatékkal élők és önkéntes egyetemi hallgatók, gimnazisták táncoltak a hangszóróból szóló zenére.

forrás: https://szekelyhon.ro/aktualis/erzekenyito-megmozdulas-a-down-szindroma-vilagnapjan

Tags: Szervezeti hírek: Alpha Transilvana Alapítvány
Települések hírei: Marosvásárhely

A szociálisháló.ro portált a Gyergyói Közösségi és Szociális Erőforrásközpont működteti

Programfelelős:
dr. Dániel Botond, szociológus, társult egyetemi oktató

Önkéntes munkatársak:
Gyenes Kincső, Héjja Noémi, Márkos Ágnes, Réti Ingrid Beáta
szociális munka szakos egyetemi hallgatók
BBTE, Kolozsvár

A honlap támogatói

megvalosult a magyar kormany tamogatasaval bga alap

communitas vizszintes

Publish modules to the "offcanvas" position.