Adomány innen, segítség onnan: jövőre befejezhetik az Összefogás Házának építését

Adomány innen, segítség onnan: jövőre befejezhetik az Összefogás Házának építését

„Körbekoldultuk már a fél világot” – fogalmazott a Hargita Megyei Mozgássérültek Szervezete új központjának építése kapcsán Fikó Csaba tiszteletbeli elnök. A csíkszeredai Összefogás Házának felépítéséhez két éve láttak hozzá, javarészt adományokból. Jelenleg a belső munkálatokhoz készítik elő a terepet, hogy télen is folytathassák a kivitelezést. 

Nagyot álmodott a közel 30 éves múlttal rendelkező Hargita Megyei Mozgássérültek Szervezete, és 2017 tavaszán hozzáfogott egy 1700 négyzetméteres központ felépítéséhez a csíkszeredai Hunyadi János utcában.

A kivitelezés nagy része adományok, támogatások és önkéntesek munkája révén valósult meg, és mára eljutottak odáig, hogy befödték az épületet, valamint beszerelték az ablakokat. Fikó Csabától, a Hargita Megyei Mozgássérültek Egyesületének tiszteletbeli elnökétől megtudtuk, hogy ezidáig 250 ezer euróba került az építkezés, a nyílászárókat pedig további 35 ezer euróból szerelték be.

Hozzátette, a teljes befejezéshez további jelentős összegre lesz szükségük, de bíznak benne, hogy annak előteremtéséhez is sikerül támogatókat szerezniük. Jelenleg a víz-, a villany- és a fűtésrendszer kiépítésén dolgoznak, hogy a tél beálltával a belső munkálatokat tudják majd folytatni. Mint mondta, helyi vállalkozók is önkéntesen elvállaltak egy-egy munkafázist, például a néhány illemhelyiség kialakítását, vagy éppen külső tereprendezést.

Jó tudni, hogy nem vagyunk egyedül, a helyi önkormányzatok is támogatnak bennünket, ahogy a törvény módot ad rá – fogalmazott. Abban bíznak, hogy jövőre sikerül befejezniük az építkezést, a tereprendezéssel együtt.

A központ fenntartása

Józsa Csaba, a Hargita Megyei Mozgássérültek Szervezetének elnöke az Összefogás Házának jövőbeni működése kapcsán elmondta, a csíkszeredai önkormányzat állandó támogatásával szeretnék fenntartani a központot, ugyanakkor külső támogatókat is keresnek.

Saját tevékenységünkből is lesz majd bevételünk, a varroda és a gyertyaöntő műhely tevékenységéből, továbbá uniós pályázati lehetőségekkel is szeretnénk élni – sorolta az egyesület elnöke. A központban működnének az említett műhelyek, ugyancsak helyet kapna ott egyebek közt egy bemutatóüzlet, irodák, továbbá kialakítanának benne egy foglalkoztatótermet, kilenc akadálymentesített lakást, valamint egy nagy közösségi termet is.

Az egyesület Hargita megyében közel kétezer tagot számlál, elsősorban az ő igényeiket, szükségleteiket elégítené ki a központ, a közösségi teremben szerveznék meg rendezvényeiket. Ugyanakkor a termet más civil szervezeteknek is rendelkezésükre bocsátanák, az érte fizetett bért pedig szintén a működésre tudnák fordítani. Az egyesület tervei között szerepel még, hogy az épület melletti raktárakat is megvásárolják, amelyeket például egy irattár számára alkalmas felületté alakítanák.

A megyei tanács is segít

A Hargita megyei önkormányzat közel 190 ezer lejt utalt a Hargita Megyei Mozgássérültek Szervezetének az Összefogás Háza akadálymentesítésére, lift és védőkorlát kialakítására. A támogatást Borboly Csaba megyei tanácselnök adta át csütörtökön. Mint mondta, Hargita Megye Tanácsa a továbbiakban még egy ugyanekkora összeggel szándékozik támogatni a beruházást.

forrás: https://szekelyhon.ro/aktualis/adomany-innen-segitseg-onnan-jovore-befejezhetik-az-osszefogas-hazanak-epiteset

Tags: Szervezeti hírek: Hargita Megyei Mozgássérültek Szervezete
Települések hírei: Csíkszereda