Nem betegség, hanem állapot

Nem betegség, hanem állapot

Négyszer több fiú érintett az autizmusban, mint lány, és míg korábban száz gyerekből egy volt autista, most ötvenből egy ezzel az állapottal jön a világra. Kék lufikat eregettek az autizmus világnapján Csíkszeredában és Marosvásárhelyen is.

Csíkszereda is csatlakozott az autizmus világnapjának megünnepléséhez: nyílt napokat tartottak az AutHelp Egyesület József Attila Általános Iskolában működő Puzzle Oktatási Központjában, majd kék léggömböket engedtek a levegőbe. Április másodikát egyébként 2008-ban nyilvánította az ENSZ az autizmus világnapjává, hogy felhívják a figyelmet az ebben az állapotban élő személyekre.

Az autizmus nem betegség, hanem egy állapot, amelyet egy bizonyos gén idéz elő – tudtuk meg a keddi rendezvényen Darvas Hildától, az AutHelp Egyesület gyógypedagógusától. Mint mondta, az autizmus egy központi idegrendszeri sérülés, károsodás, amely genetikailag meghatározott. Fontos azonban, hogy a genetika mellett külső tényezők is hozzájárulnak az állapot kialakulásához, mint például a levegőszennyezés és az egészségtelen élelmiszerek.

A szakember érdeklődésünkre elmondta, három tényező kell együttesen jelen legyen ahhoz, hogy autizmusról beszélhessünk. Egyrészt a magatartásban nyilvánul meg, másrészt a kommunikációban (nem tudják megfelelően kifejezni magukat), harmadrészt pedig a társas kapcsolataikban. Nagyon nehezen vagy egyáltalán nem képesek ezek létesítésére, nem tudnak beilleszkedni egy közösségbe, nincsenek barátaik, vagy ha mégis, akkor is csak egy. A gyógypedagógus arra is kitért, hogy négyszer több fiú érintett, mint lány.

A csíkszeredai központban például jelenleg huszonnégy autizmussal élő gyerek tanul, ebből azonban csak öt lány. Aggasztó adat az is, hogy egyre nő a számuk: míg tíz evvel ezelőtt száz gyerekből egy volt autista, jelenleg már ötven gyerekből egy ezzel az állapottal jön világra.

A szakember hozzátette, a szülők általában arról veszik észre, hogy valami gond van, hogy a gyermek nem kezd el beszélni. Emellett azonban több más tünet is jellemző még a beszéd megjelenése előtt, mint például a kezek rázása, csak bizonyos ételek elfogadása, a játékok nem rendeltetésszerű használata vagy a visszahúzódottság (mindig egyedül játszanak, sohasem a társaikkal). Nagyon fontos a korai felismerés, amelyben kiemelt szerepük van a háziorvosoknak, hiszen ők észrevehetik azokat a korai tüneteket is, amelyeket a szülők esetleg nem.

Darvas Hilda szerint a mindennapokban az a legfontosabb, hogy az emberek merjenek nyitottabbnak lenni ezekkel a gyerekekkel szemben. „Rengeteg szeretet van bennük, és annak ellenére, hogy nem ölelnek vagy puszilnak meg, illetve nem mondják naponta többször azt, hogy szeretlek, mégis nagyon sok szeretetet tudnak adni. Nem szabad attól félni, amikor autistákkal találkozunk, hogy vajon hogyan fognak ránk reagálni. Nyitottabbnak kell lenni, és elfogadóbbnak, hiszen ők is a társadalom részei. Nem csak nekik kell alkalmazkodni a mi társadalmunkhoz, hanem nekünk is hozzájuk” – hívta fel a figyelmet a szakember.

Utóbbi gondolat motiválja a világ összes pontján az autizmus világnapjának megünneplését, amikor általában kék fénnyel világítanak meg fontos középületeket és műemlékeket, illetve kék léggömbökkel sétálnak figyelemfelkeltés céljából. Csíkszeredában is hasonlóan tettek: kedd délben a József Attila Általános Iskola diákjai a sportpályán gyülekeztek kék léggömbökkel a kezükben, így várták az autizmussal élő társaikat, akik szintén léggömbökkel sétáltak le közéjük. Végül együtt engedték a levegőbe az autizmus színében pompázó kék léggömböket.

Ez előtt egyébként nyílt napot is tartottak a központnál, ahol meg lehetett tekinteni, hogyan foglalkoznak a gyerekekkel, milyen eszközöket, módszereket használnak, illetve hogyan vesznek részt a gyerekek a tevékenységeken. Sötétedés után kék fénnyel fogják megvilágítani a Vár teret és Hargita Megye Tanácsának épületét.

 
Kék lufikat eregettek, felhívva a figyelmet az autistákra

A marosvásárhelyi 1-es számú speciális iskola tanulói és tanárai kék lufikat eregetve hívták fel a figyelmet az autizmusra, az autistákra kedden délben a Színház téren. De nemcsak a speciális igényű diákok ünnepelték meg az április 2-i világnapot, a marosvásárhelyi Alpha Transilvană Alapítvány is nyílt napot szervezett a Kitartás nappali foglalkoztató központban, ahová huszonkét autista gyermek jár be rendszeresen. Itt is kék léggömböket eregettek. Kedden este kilenckor a marosvásárhelyi városházát kék fénnyel világítják meg, így is felhívva a figyelmet az autistákra.
 
Tags: Szervezeti hírek: Bástya Egyesület,Puzzle Oktatási Központ
Települések hírei: Csíkszereda