Nyitnikék – sikerélmény, zenés örömszerzés és -fejlesztés fogyatékkal élő gyermekeknek

Nyitnikék – sikerélmény, zenés örömszerzés és -fejlesztés fogyatékkal élő gyermekeknek

Első ízben tartottak a székelyudvarhelyi baptista imaházban fogyatékkal élő gyermekek és fiatalok részvételével tavaszi gyermekkoncertet és interaktív zenés foglalkozást. Örömei évszakonkénti hasonló rendezvényre ösztönzik a szervezőket és a résztvevőket.

Lisztes Piroska zenetanár rendszeresen vezet hangszeres foglalkozást gyerekeknek, keddenként pedig fogyatékkal élők vesznek részt zenés fejlesztőfoglalkozáson. A Barnabás Alapítvány és a helyi baptista gyülekezet szervezésében szombaton összehívta egy koncertre és interaktív zenei foglalkozásra különböző élethelyzetű növendékeit, segítőiket és a szülőket, akik rendszerint többféle fejlesztő foglalkozást látogatnak – ezúttal közel hatvan fogyatékkal élőnek sikerült azonos élményt biztosítaniuk.

Erő az erőtlenségben
 
Kezdésként, és később is többször elhangzott a nap himnusza, a Jézus szeret minden kicsi gyermeket című dalocska. Igei köszöntésében Mezei Ödön, a házigazda baptista gyülekezet lelkipásztora ugyanezt nyomatékosította: Jézus a megfáradtakat is hívja, megkönnyíti terheiket, ugyanakkor jó az együttes istendicséret. Barnabás, a szervező alapítvány névadója a Budai Evódia testvére volt. Elmesélte, hogy öccse izomsorvadásban szenvedett, mozgássérült és nagyon gyenge volt, mégis teljes életet élt. Visszagondolva, Barnabás, sokaknak adott erőt, mert a szülei elhitték, hogy teljes életet élhet – óriási kincsek jöttek elő. A róla elnevezett alapítvány áldásai által ma akadálymentes épület fogadja a Hargitai Keresztyén Táborba érkezőket.
 
Nem az izmos az erős, hanem aki lélekben az. Arról, aki erősnek látszik, kiderülhet róla, hogy nagyon törékeny. A Barnabás Alapítvány elnöke arra biztatta a imaháznyi résztvevőt, hogy legyenek együtt másak, különbözőek és mégis egyek – Jézus szeretete köt össze minket. Örök igazság, hogy amikor erőtlenek vagyunk, akkor vagyok erősek, ha engedjük, hogy gyengeségünk által Krisztus legyen nagyobb. A nap során imádsággal is támogatták a résztvevőket, hogy Jézus által ők is legyenek erősek és megtapasztalják, hogy nagyobb dolgokat tudunk vele cselekedni, mint amikor erősnek hisszük magunkat.
 
Az ének, mint Isten ajándéka, dalokon keresztüli erőforrás

Isten ereje előbb a lelkünkben változtat, aztán életünkben. A koncerten és a zenefoglalkozások során hangszer- és énekszólisták nyújtottak élménysort. A zenét tanulók mellett a Caritas zeneterápiás foglalkoztatójába járó gyermekek Tamás Erika gyógypedagógus vezetésével mutatták be hangszerkíséretes és mozgásos dalaikat. Akik pedig ismerték az elhangzottakat, együtt fújták velük.

Aztán a hangjegyekről elnevezett csoportokba szerveződve olyan zenei próbákban vettek részt, amit a fogyatékkal élők is teljesíteni tudtak: csengettyűkészleteket szólaltattak meg, egymásra figyelve énekelték végig a hangsort, megneveztek öt hangszert, a zenebékának nevezett babzsákot hegedűtokba irányították és a hálaadásról szóló igeverset tanultak meg.

A csoportokban ép fiatalok és önkéntes felnőttek segítettek. Végül minden résztvevő emléklapot kapott, a hosszú asztalról ajándékot választhatott és az elnyert matrica piros pontok alapján kijelölték a csapathelyezéseket. A szeretetvendégségen megbeszélték, hogy a tavaszi után nyári, őszi majd téli gyermekkoncertet és zenei foglalkozást is szerveznek a fogyatékkal élő gyermekeknek és fiataloknak.