A háziorvosok több olyan vizsgálatot elvégezhetnek, amelyekért eddig szakorvoshoz kellett fordulni

A háziorvosok több olyan vizsgálatot elvégezhetnek, amelyekért eddig szakorvoshoz kellett fordulni

Az egészségügyi szolgáltatások piramisának a megfordítását elősegítő intézkedéseket is tartalmaznak a csütörtökön érvénybe lépett éves egészségügyi keretszerződés újdonságai, az irányelv ugyanis az, hogy hosszú távon az alapellátásban és a járóbeteg-ellátásban nyújtott szolgáltatások arányát növelni kell, az indokolatlan kórházi ápolások számát viszont csökkenteni.

Csütörtökön lépett érvénybe a számos újdonságot tartalmazó új keretszerződés, amely az egészségügyi ellátás kritériumait határozza meg az elkövetkező egy évre. Az új szabályozás fő irányelvei között a betegségmegelőzés, a bürokráciacsökkentés áll, ugyanakkor előtérbe kerül azoknak az intézkedéseknek a bevezetése is, amelyek révén hosszabb távon csökkenthető az indokolatlan kórházi beutalások aránya és növelhető az alapellátásban és a járóbeteg-ellátásban nyújtott szolgáltatások száma – vázolta a célokat lapunknak Duda Tihamér.

A Hargita Megyei Egészségbiztosítási Pénztár vezérigazgatója az utóbb említett szolgáltatások összetételét egy piramishoz hasonlította, amelyet hosszú távon meg kell fordítani, hogy a kórház ne az alapja, hanem a kiegészítő eleme legyen az ellátásnak.

Ehhez persze nagyon meg kell erősíteni a járóbeteg-ellátást, azaz a háziorvosi és szakorvosi, illetve a klinikai szolgáltatások rendszerét – mondta. A piramis megfordítására azért van szükség, mert számos szolgáltatást, amely korábban beutalást tett szükségessé, már el tudnak végezni az alapellátásban, a kórházi bennfekvés traumát jelent a betegek számára, a rendszer számára pedig nagy költségeket. Az új szolgáltatások egyikét hozva fel példaként Duda Tihamér elmondta, a 24 órás ambuláns vérnyomásmérés érdekében a betegek mindeddig szakorvoshoz kellett menjenek, de voltak olyan idők, amikor ezt csak kórházban tudták elvégezni. Az új keretszerződés viszont már a háziorvosok számára is engedélyezi a szolgáltatás elvégzését, hiszen már léteznek olyan műszerek, amelyeket a páciens magán visel 24 órán keresztül és azok elvégzik a szükséges méréseket. A cél az, hogy kórházba csak azok kerüljenek, akiknek valóban kórházi ellátásra van szüksége – magyarázta a hosszú távú irányelvet Duda Tihamér.

Új, de nem kötelező szolgáltatások

Az említett szolgáltatás mellett az új keretszerződés lehetőséget ad a háziorvosok számára légzésfunkciós vizsgálatok (spirometria) elvégzésére, érszűkületmérésre, illetve diagnosztizált szív-érrendszeri megbetegedések esetén a páciens állapotának EKG-vizsgálatokkal történő monitorozására is. Duda Tihamér ezzel kapcsolatban hangsúlyozta, ez csak lehetőség, nem kötelezettség a háziorvosok számára: ha rendelkeznek ilyen műszerekkel, végezhetnek ilyen szolgáltatásokat a biztosítási rendszeren belül, de senki nem kényszeríti őket eszközbeszerzésre, tehát nem kötelező számukra ilyen szolgáltatásokat végezni. Az új keretszerződés növeli a háziorvos által elvégezhető otthoni konzultációk számát is. A korábbi szerződés évente négy ilyen konzultációt engedélyezett minden krónikus beteg esetében, az új havonta ad lehetőséget egy otthoni konzultációra. Ezzel egyidejűleg a kismamák esetében – a meglévők mellett – egy újabb otthoni konzultációt vezettek be a szülés után 4 héttel.

Átfogó prevenciós csomag a 40 év felettieknek

Az új keretszerződés a megelőző egészségügyi szolgáltatásokhoz is nagyobb hozzáférést ad a biztosítottaknak. A tünetmentes 40 év felettiek számára egy átfogó prevenciós csomagot biztosít. Ez három konzultációt tartalmaz, amelyek része a kockázatértékelés, a páciens egészségét veszélyeztető rizikófaktorok, és az éltmódból fakadó kockázati tényezők megállapítása, illetve a páciens állapotának a utánkövetése. Azért, hogy az említett kategóriába tartozók hozzáférjenek a háziorvos által javasolt kivizsgálásokhoz, az egészségbiztosítási pénztárral szerződéses viszonyban álló szolgáltatók a szerződés értékét túllépve is elvégezhetik ezeket. Az egészségügyi rendszerben egyes szolgáltatások esetében állandósítják a járványhelyzet miatt bevezetett távkonzultációs lehetőségeket is.

A krónikus betegek számára a háziorvosok és a szakorvosok is biztosíthatnak távkonzultációkat, ugyanakkor ez érvényes a pszichiátriai konzultációkra és a logopédiai szolgáltatásokra is. A koronavírus-fertőzésen átesett páciensek egy részénél tapasztalt hosszú távú – főként a tüdőt és a szívet érintő – hatások miatt a tüdőgyógyász és kardiológus szakorvosok felírhatnak a pácienseknek gyógytornászok és pszichológusok által nyújtott orvosi szolgáltatásokat is. Az új keretszerződés ugyanakkor lehetővé teszi minden biztosított számára azt is, hogy az egészségbiztosítási pénztárral szerződéses viszonyban álló magánklinikán kezeltesse magát úgy, hogy a költségek egy részét megtéríti az egészségbiztosító.

forrás: https://szekelyhon.ro/aktualis/a-haziorvosok-tobb-olyan-vizsgalatot-elvegezhetnek-amelyekert-eddig-szakorvoshoz-kellett-fordulni

Tags: Települések hírei: Hargita megye, Országos

A szociálisháló.ro portált a Gyergyói Közösségi és Szociális Erőforrásközpont működteti

Programfelelős:
dr. Dániel Botond, szociológus, társult egyetemi oktató

Önkéntes munkatársak:
Gyenes Kincső, Héjja Noémi, Márkos Ágnes, Réti Ingrid Beáta
szociális munka szakos egyetemi hallgatók
BBTE, Kolozsvár

A honlap támogatói

megvalosult a magyar kormany tamogatasaval bga alap

communitas vizszintes

Publish modules to the "offcanvas" position.