Pert indított a Sanitas szakszervezet a járványügyi helyzet kihirdetésének az elmulasztása miatt

Pert indított a Sanitas szakszervezet a járványügyi helyzet kihirdetésének az elmulasztása miatt

Mivel semmilyen rövidtávú tervet nem dolgoztak ki az érintett minisztériumok az egészségügyi, illetve szociális ellátórendszerben kialakult feszült helyzet feloldására, illetve a Sanitas szakszervezet követelési ügyében nem történt előrelépés, az érdekvédelmi tömörülés a tiltakozás folytatása mellett döntött.

Bukarestben, a kormány épülete előtt tart tiltakozást kedden délelőtt a Sanitas szakszervezet, és ezt – az érdekvédelmi tömörülés vezetőtanácsának a döntése értelmében – hetente meg fogják ismételni. A tüntetésen a szakszervezet bukaresti képviselői lesznek jelen, illetve a különböző megyék azon szakszervezeti tagjai, akik vállalták az elutazást a fővárosba – tájékoztatott Nyulas Emma, az érdekvédelmi tömörülés Hargita megyei vezetője.

A kormány beígért egy sor olyan pótlékot, amelyre nem adott pénzügyi keretet. A 2500 lejes veszélyességi pótlék csak egy rövid időre szólt, a 55-től 85 százalékig terjedő bérpótlékot nem lehet kiadni, mert az egészségügyi miniszter nem hirdette ki a járványügyi helyzetet, és így nem lenne törvényes, a túlórákat pedig szintén nem lehet kifizetni, mert a törvény értelmében azt szabadnapként kell kiadni, a szabadnap pedig gyűlhet, ameddig a Jóisten akarja, mert azt az állam megint nem tudja kifizetni, hiába van ez szabályozva a munkatörvény által és a munkaszerződésekben intézményi szinten. Kivenni pedig nem lehet a szabadnapokat, mert képtelenség. Egy bűvös körben forgunk, amelyben állandóan ugyanoda jutunk: a törvények be nem tartásába ütközünk – fogalmazott a tiltakozás okáról Nyulas Emma.

Elmondta, a kormány épülete előtti sztrájkon kívül egyelőre más tiltakozást nem tervez a szakszervezet, egyrészt azért, mert a betegek ellátását nem veszélyeztethetik, másrészt azért, mert nem lenne, aki részt vegyen ezekben: az egészségügyben dolgozók harmada beteg, vagy karanténban van.

Rossz a hangulat az egészségügyi dolgozók körében, mert nincs elég alkalmazott és a meglévő személyzet kimerült, miközben a koronavírusos betegek száma egyre csak nő – mondta kérdésünkre a szakszervezet képviselője. A szakszervezet egyébként beperelte az egészségügyi tárca vezetőjét a járványügyi helyzet kihirdetésének az elmulasztása miatt, ha sikerrel járnak, akkor bírósági úton visszamenőleg is kiharcolnák az egészségügyi, illetve szociális ellátórendszerben dolgozók számára a járvány idejére járó 55-85 százalékos bérpótlékot – közölte Nyulas Emma.

Forrás: https://szekelyhon.ro/aktualis/pert-inditott-a-sanitas-szakszervezet-a-jarvanyugyi-helyzet-kihirdetesenek-az-elmulasztasa-miatt

Tags: Települések hírei: Országos