Elkerülni a fő halálokot: szinte mindenki tudja, mégis kevesen csinálják

Elkerülni a fő halálokot: szinte mindenki tudja, mégis kevesen csinálják

Noha az egészségügyi minisztérium adatai szerint Romániában az elhalálozások 60 százalékát a szív- és érrendszeri megbetegedések okozzák, nehezen megy a megelőzésben létfontosságú életmódváltás.

„Gyalogoljanak napi tízezer lépést, figyeljenek a szervezet jeleire, légszomj, mellkasi fájdalom, lábdagadás esetén forduljanak orvoshoz!” – fogalmazta meg Nagy Tímea rezidens kardiológus. A megelőzés egyszerűnek tűnik, mindenki tudja, hogy ne cigarettázzon, ne fogyasszon zsíros ételeket, ne hízzon el, mozogjon, de nehéz betartani, sokan arra gondolnak, hogy inkább beveszik a gyógyszert, holott ez önmagában nem elég – hívta fel a figyelmet Demjén Zoltán. A rezidens szakorvos rámutatott, ha valaki harminc éve rendszeresen szalonnát fogyaszt, nehéz meggyőzni, hogy mondjon le róla, hasonló a helyzet a cigarettával, az ülő életmóddal. Ha több kockázati tényező egyszerre jelentkezik, nagyobb a valószínűsége a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának, a szív- és agyi infarktusnak.

„Romániában nagyobb a szív- és érrendszeri betegségek okozta elhalálozási arány, mint Nyugat-Európában, ahol csökken a dohányzók száma, Romániában viszont növekszik a fiatalok és a nők körében is” – mutatott rá Demjén Zoltán. Felidézte, a kórházba beutalt beteg esetében is gyakran előfordul, hogy nem azt kérdezi, milyen vizsgálatokra, kezelésekre van szüksége, hanem, hogy mikor lesz ebéd.

Nem történik semmi, ha egy napi étkezés kimarad, állati eredetű zsírokban szegény, teljes kiőrlésű gabonákban, zöldségben, gyümölcsben, halban gazdag étrendet kell választani.

A sepsiszentgyörgyi orvosok arra is kitértek, a kórházban megfelelően összeállított diéta alapján kapnak ételt a betegek, semmi szükség arra, hogy a hozzátartozók otthonról bevigyék a rengeteg üdítőt és bécsi szeletet.

Heti öt alkalommal 30 perc intenzív mozgást javasolnak, de már az is előrelépés, ha valaki a felvonó helyett a lépcsőt választja.

Az orvosok a szívinfarktus tipikus tüneteit ismertették: a nagy területen jelentkező, karba, nyakba, állba sugárzó, nem enyhülő mellkasi fájdalom légszomjjal társul. Ilyenkor azonnal kell hívni a mentőt, hiszen ha saját gépkocsival indul el a beteg, és közben rosszul lesz, csökken a túlélés esélye. Viszont az egy pontban jelentkező szúró fájdalom általában nem szíveredetű, ilyenkor a háziorvoshoz kell fordulni – részletezte Baki-Jákó László kardiológus. Rámutatott, a sürgősségen jelentkező betegek több mint fele nem valós sürgősség, ez pedig leterheli a rendszert.

Cristina Puiac osztályvezető főorvos arról számolt be, hogy naponta egy orvos átlag huszonöt beteget vizsgál meg, 65 százalékuk sürgősségi eset. Havonta 25–30 betegbeutalás van az osztályra, az ambulancián az öt orvos havonta 600 beteget lát el.

forrás: https://szekelyhon.ro/aktualis/szinte-mindenki-tudja-es-megis-kevesen-csinaljak

Tags: Települések hírei: Háromszék