Jövőre még több beteget kezelnének a Pető-módszerrel

Jövőre még több beteget kezelnének a Pető-módszerrel

Jövőben is folytatni szeretnék a térítésmentes gyógykezeléseket Csíkszeredában és Székelyudvarhelyen a Pető-módszerrel. Idén négy alkalommal tartottak fejlesztéseket a különböző idegrendszeri sérülésben szenvedőknek, összesen 83 felnőttet és 40 gyermeket kezeltek.

Év végi mérleget vontak a Pető-program csíkszeredai megvalósítói a városházán tartott sajtótájékoztatójukon. Csuka Pál, a Pető Intézet külkapcsolatokért felelős igazgatója elmondta, 2014-ben indították el a Pető-programot Magyarországon kívül, és Csíkszereda az elsők között volt, ahol úgymond meghonosították ezt az alternatív kezelési módszert.

Ugyan egy év kihagyással, de 2014 óta minden évben megszervezték a hargitai megyeszékhelyen a szűréseket és a gyógykezeléseket. Idéntől a csíkszeredai önkormányzattal való együttműködés eredményeként állandó helyszínként használhatják az önkormányzat tulajdonában lévő csíkzsögödi kultúrházat a szűrővizsgálatok és a terápiák lebonyolítására.

Csuka Pál mintegy az idei esztendő összegzéseként arról is beszámolt, hogy az év során négy alkalommal tartottak három hetes fejlesztéseket, amelyek során összesen 83 felnőttet és 40 gyermeket kezelhettek a Pető-módszerrel, ugyanakkor a hozzátartozóiknak és a szüleiknek is segítettek, hogy tudják otthon is folytatni ezzel a módszerrel a foglalkozásokat.

Jövőben öt alkalommal végeznek majd gyógykezeléseket Csíkszeredában a Pető Intézet munkatársai, az első időpontról érdeklődve Csuka Páltól megtudtuk, hogy legközelebb február 3-ától kezdődően lesz gyakorlati rész a képzésben, ekkor három hetes fejlesztést tartanak, az első és az utolsó napon pedig szűréseket is végeznek. Hozzátette, a pontosabb időpontokról és információkról majd bővebben értesítik az érintetteket a sajtón keresztül.

Már harmadik éve Székelyudvarhelyen is

Székelyudvarhelyen harmadik éve tartanak évente négy alkalommal díjmentes gyógykezelést a magyarországi Pető Intézet konduktorai: a magyar miniszterelnökség, a Bethlen Gábor Alap és a Székelyudvarhelyi Polgármesteri Hivatal támogatta tevékenységnek idén 51 felnőtt és 20 gyermek volt a kedvezményezettje. A foglalkozások rendszerint három-három hetet ölelnek fel, tudtuk meg, amelyek során a gyermekek szülei illetve a felnőttek gondozói elsajátíthatják a Pető-módszert is, így a fejlesztést a továbbiakban maguk is folytathatják.

2019-ben a legfiatalabb részvevő féléves, a legidősebb pedig 87 éves volt. Mint a szakemberek kifejtették, a felnőttek körében zömmel a szklerózis multiplexben, Parkinson-kórban, vagy súlyos koponyasérülést elszenvedők, a részt vevő gyermekek többsége pedig valamilyen központi idegrendszeri sérülés következtében szorul fejlesztésre. Egyébként a gyermekeknek szóló foglalkozások utolsó hete kezdődik hétfőn, december kilencedikén: aki még jelentkezne, azt hétfőn reggel kilenckor fogadják a Székelyudvarhelyi Baptista Gyülekezet imaházában.

A jövő heti foglalkozásokon az illyefalvi Pető András Fejlesztő- és Képzőközpont nyolc végzőse is részt vesz majd.

A Pető-módszerről

A Pető-módszer azoknak a gyerekeknek nyújt segítséget, akiknek a születéskor rendellenesség lépett fel, és sérült a központi idegrendszerük. Illetve azon felnőttek részére, akik koponyasérülés miatt mozgáskárosodásban szenvednek, valamint Parkinson-kórt vagy szklerózis multiplexet diagnosztizáltak náluk. A foglalkozásokat három szakképzett konduktor végzi. A módszer azért is különleges, mivel az egyéneket külön-külön megismerik, így eredményes fejlesztésben részesülnek, ami magába foglalja a mozgás, a beszéd, az értelem az önellátás tanítását, valamint a szociális képességek fejlesztését is. A gyerekek számára napi két órát, a felnőtteknek pedig két-három órát tart a napi foglalkozás.
Pető András (1893–1967) orvos-gyógypedagógus egyedülálló gyógymódjának alapgondolata az volt, hogy idegrendszerünk a károsodások ellenére is rendelkezik tartalékokkal, új kapcsolatok kiépülésének lehetőségével, s ezek a tanulási-tanítási folyamat megfelelő vezérlésével mozgósíthatók. Ezért nevezte el módszerét „konduktívnak”, amely latin eredetű kifejezés, jelentése: rávezetés.

forrás: https://szekelyhon.ro/aktualis/jovore-meg-tobb-beteget-kezelnenek-a-peto-modszerrel

Tags: Települések hírei: Csíkszereda, Székelyudvarhely