Éljen a lehetőséggel: ingyenes szűrést végez az egészségügyi karaván

Éljen a lehetőséggel: ingyenes szűrést végez az egészségügyi karaván

Négy napon át mintegy ezerkétszáz Maros megyei felnőtt és gyerek ingyenes egészségügyi felmérését végzik el a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a Romániai Máltai Szeretetszolgálat munkatársai. A szolgálat karavánja a marosszentgyörgyi iskola tornatermében állomásozik hétfőtől csütörtökig.

A magyarországi és romániai szeretetszolgálat közös európai uniós projektje révén összesen nyolc romániai helyszínen végez egészségügyi szűrővizsgálatokat.

A komplex szűrőprogram belgyógyászati, szemészeti, gyermekortopédia és tüdőszűrő vizsgálatokból áll.

Az úgynevezett egészségügyi karaván már volt Nagyenyeden és Máramaros megyében Felsőbányán, most pedig a marosszentgyörgyi iskola tornatermében várja az érdeklődőket. A romániai projektkoordinátor, Székely Róbert a Székelyhonnak elmondta, átfogó belgyógyászati vizsgálaton vesznek részt a jelentkezők, amely révén EKG, vérnyomásmérés, testtömegindex megállapítása történik, de egy mobil labor is helyszínen van, amellyel többek közt vércukorszintet s néhány alapvető vérvizsgálatot is el tudnak végezni, ugyanakkor belgyógyász szakorvos konzultál a résztvevőkkel. Emellett komplex szemvizsgálat is vár a megjelentekre, látásélesség, számítógépes szemvizsgálat, szemfenéknyomás mérés is történik, valamint tüdőszűrésre is van lehetőség.

A koordinátor felhívta a figyelmet, hogy a gyerekeket azért is érdemes elhozni, mert ők a szemvizsgálat mellett gyerekortopédiai vizsgálaton is részt vehetnek.

„Testtartást, bokasüllyedést, csípőficamot néznek a szakorvosok, sok esetben olyan dolgokat tapasztaltunk, ami most rövid távon gyógyítható egy cipőbetéttel, tornával, ha azonban elhanyagolják, felnőttkorban problémákat okoz” – magyarázta Székely Róbert. Hozzátette, tapasztalnak sokszor olyan kirívó eseteket is, amikor utolsó pillanatban jut el valaki orvoshoz éppen az egészségügyi karavánnak köszönhetően, most is volt egy kisfiú, aki egyik szemével gyakorlatilag nem látott, de nem vették észre, mert a másik szem korrigálta a hibát, ugyanakkor volt olyan középkorú nő is, akiről a szakorvos azt mondta, hogy csak mentővel hagyhatja el a helyszínt.

 Az egészségügyi vizsgálatokon bárki részt vehet, nem csak helyeiknek szól, kedden 8 és 17 óra között, szerdán és csütörtökön 14 óráig várják az érdeklődőket a szeretetszolgálat munkatársai és önkéntesei.

forrás: https://szekelyhon.ro/aktualis/eljen-a-lehetoseggel-ingyenes-szurest-vegez-az-egeszsegugyi-karavan

Tags: Szervezeti hírek: Romániai Máltai Segélyszolgálat
Települések hírei: Marosszentgyörgy