Új mentőautója van a gyergyószentmiklósi mentőszolgálatnak

Új mentőautója van a gyergyószentmiklósi mentőszolgálatnak

Új mentőautót kapott a gyergyószentmiklósi mentőszolgálat, így javult a betegszállítás minősége. Hamarosan megújulhat a városi mentőszolgálat épülete is és a garázsokat a feljavíthatják. 

2020-ig több mint hetven új mentőautókat kap Hargita és Maros megye egy országos program keretében a Központi Regionális Fejlesztési Ügynökség által. Az elképzelés szerint Hargita megye sürgősségi járműparkja 27, Maros megyéé pedig 46 mentőautóval bővül. A megyébe kerülő egyik autó a gyergyószentmiklósi mentőszolgálatra érkezett. 

„A legnagyobb előnye az autónak, hogy a gépi felszereltsége lényegesen jobb, mint a régieké: olyan lélegeztető géppel rendelkezik, amelynek köszönhetően a spontán légzésű, kritikus betegeket többé nem kell altatásban szállítanunk, mert csak annyit segít rá a légzésre a gép, amennyi éppen szükséges. Sokkal tágasabb az autó és mozgatható ágy van benne, ezért könnyebb a páciensek ellátása – részletezte Dr. Ádám József, a gyergyószentmiklósi mentőszolgálat orvosa, kiegészítve azzal, hogy az új autó elsősegélynyújtó felszerelése is gazdagabb.

Tervben van a mentőbázis épületének és garázsainak felújítása is.

A gyergyószentmiklósi mentőszolgálat épületére és a garázsaira is ráférne a tatarozás. Hargita Megye Tanácsa ennek érdekében 200 ezer lejes támogatást hagyott jóvá a közelmúltban. Ez egy kisebb hányada a munkálatok értékének, azonban ígéret van a fennmaradó összeg előteremtésére is. A gyergyószentmiklósi mentőszolgálat jelenleg négy autóval működik, nagyban megkönnyítené a mentősök munkáját, ha saját CT-vel (számítógépes tomográffal) rendelkezne a városi kórház.

Ennek hiányában ugyanis előfordul, hogy naponta több alkalommal nélkülözniük kell azokat a mentőautókat, amelyek Csíkszeredába szállítják a betegeket vizsgálatra.

forrás: https://szekelyhon.ro/aktualis/uj-mentoautoja-van-a-gyergyoszentmiklosi-mentoszolgalatnak

Tags: Települések hírei: Gyergyószentmiklós, Hargita megye, Maros megye