Díjmentes tbc-vizsgálatok a fertőzöttek kiszűréséért

Díjmentes tbc-vizsgálatok a fertőzöttek kiszűréséért

Maros megyei szakemberek hangolják össze a Központi Fejlesztési Régióban azt a szakminisztérium által kezdeményezett ingyenes tbc-szűrőprogramot, amely szeptemberben kezdődik. A mobil laboratóriumokban helyben kimutatják, hogy a jelentkező személy fertőzött-e, még akkor is, ha tünetmentes.

A tbc-szűrőprogramot kormányzati és uniós vissza nem térítendő pénzalapokból valósítják meg az ország nyolc régiójában. Összértéke 70 millió lej, fő célja kiszűrni azokat a személyeket, akik megfertőződtek, de betegségük még latens állapotban van és ők maguk még nem fertőznek.

Mint a Maros Megyei Kórház orvosigazgatója, Ianosi Edith a Székelyhonnak elmondta, a központi régióban ők fogják összehangolni a szűrést. Ehhez már kiválasztottak és kiképeztek egy szakorvost, egy pszichológust és egy szociális asszisztenst.

A vizsgálatokat, amelyek időpontja még nem ismert, mobil laboratóriumban végzik, és az eredményt helyben megkapják az érintettek.

De azt is elmondják nekik, hogy mit kell tenniük, kihez kell fordulniuk, ha kiderül, hogy tuberkulózisosok. A szakember elmondta, hogy a szűrőprogram négy évig zajlik majd, s a napokban közlik Bukarestből, hogy szeptember első napjaiban pontosan hol kezdődik.

Maros megye felel majd Hargita, Kovászna, Szeben és Brassó megyékért is, de a mozgó laboratóriumok útvonaláról Bukarestben döntenek.

Az orvosigazgató kihangsúlyozta, nagyon fontosnak tartja ezt a szűrőprogramot, hiszen életünk során megfertőződhetünk a tuberkulózist okozó vírussal, de csupán az esetek 5–10 százalékában lesz ebből aktív a betegség, válik fertőzővé a beteg.

Fontos lenne a kórt időben, még latens korában felismerni, hiszen száz százalékban gyógyítható és, ha időben észrevesszük, akkor nem válik aktívvá és nem fertőz meg másokat. Ez a célja ennek az ingyenes szűrővizsgálatnak, és reméljük, hogy minél többen bekapcsolódnak, megvizsgáltatják magukat
– hívta fel a figyelmet. Országos szinten a tbc-s betegek száma évről évre csökken, de Románia még mindig az elsők között szerepel európai viszonylatban, az országban tavaly 11 600 beteget tartottak nyilván. Maros megyében tavaly 159 beteg volt, Hargita megyében idén augusztusig 33 új beteget vettek nyilvántartásba, összesen pedig 56 személyt kezelnek.

Fontos időben felismerni a betegséget ahhoz, hogy elkerülhető legyen a fertőzés továbbterjedése.

forrás: https://szekelyhon.ro/aktualis/dijmentes-tbc-vizsgalatok-a-fertozottek-kiszureseert

Tags: Települések hírei: Hargita megye, Háromszék, Maros megye