Nem tudnak jönni Székelyföldre a gyermekmentők

Nem tudnak jönni Székelyföldre a gyermekmentők

Lemondta a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat önkéntes orvoscsoportja a májusi székelyföldi útját. A szervezet fennállása óta ez lett volna az ötvenhetedik székelyföldi út, ami most bürokratikus okok miatt meghiúsult. Legközelebb ősszel jöhetnek.

„Tudjuk, hogy több ezer gyermek és több tucat egészségügyi intézmény vár ránk, ezért végtelenül sajnáljuk az elmaradt utat” – tájékoztatott közleményben a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat sajtóreferense. Pethő Zsófia kiemelte, a lemondás oka, hogy a Román Orvoskamara által kiadandó működési engedélyek nem készültek el időre.

Mint a gyermekmentő szolgálat részéről tudatják, az Európai Unión belül, ha egy orvos egy másik országban kíván önkéntes egészségügyi munkát végezni, ehhez szükséges a fogadó ország hozzájárulása, de Romániában a közjegyzői hitelesítések felülhitelesítése is szükséges.

„A gyermekmentő szolgálat munkája során mindig, minden ország előírásait teljesíti, másképp nem is tehetne. Így természetesen a romániai szabályozást is betartjuk. 1991 óta, első utunktól kezdve mindig úgy indulunk el az orvoskörútra, hogy látogatásunkat, programunkat bejelentjük, működésünkhöz engedélyt kérünk” – közölte Pethő Zsófia, felidézve, hogy az 1990-es években a mindenkori román egészségügyi miniszterrel egyeztettek, a 2000-es években pedig ezt a feladatot a Román Orvoskamara vette át.

A szolgálat ezúton is köszöni Hargita megyei partnereinek, hogy megpróbáltak segíteni a májusi út előkészítésében és az engedélyek határidőre történő beszerzésében.

A sok segítség ellenére azonban „a határidővel elcsúsztunk, ezért sajnálatos módon sok gyereket nem tudunk megvizsgálni, sok segédeszközt nem tudunk felírni, sok műtétet nem tudunk időben elindítani. 2019 októberében megyünk legközelebb” – zárta a sajtóreferens, hozzátéve, hogy a megoldhatatlan egészségügyi problémával küszködő gyerekek szülei e-mailen kereshetik a szolgálatot az Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen.

forrás: https://szekelyhon.ro/aktualis/nem-tudnak-jonni-szekelyfoldre-a-gyermekmentok

Tags: Szervezeti hírek: Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat
Települések hírei: Hargita megye