Vadonatúj mentőt és korszerű berendezéseket kap a csíkszeredai kórház

Vadonatúj mentőt és korszerű berendezéseket kap a csíkszeredai kórház

270 ezer euró értékben adományoz korszerű orvosi eszközöket, illetve egy teljesen felszerelt mentőautót a MOL Románia és a Polgár-Társ Alapítvány a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórháznak. A hasznos eszközök egy hónapon belül érkeznek meg az egészségügyi intézményhez.

A Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház könyvtártermében tartott sajtótájékoztatón jelentették be kedden, hogy a MOL Románia és a Polgár-Társ Alapítvány 270 ezer euró (1,25 millió lej) értékben egy korszerűen felszerelt mentőautót, valamint performáns orvosi eszközöket és berendezéseket adományoz a kórház javára.

Potozky László, Polgár-Társ Alapítvány igazgatója elmondta, év elején kérte fel őket a MOL Románia – amellyel 14. éve vannak partnerségben – egy újabb közös projektre „Ez a kezdeményezés eltér az eddigi környezetvédelmi projektjeinktől, azonban nagy örömmel fogadtuk, mivel az egész Hargita megyei közösség életminőségének javulásához járulhatunk hozzá általa, ugyanis a támogatásnak köszönhetően a megyei érdekeltségű kórházat performáns orvosi eszközökkel gazdagíthatjuk” – osztotta meg az alapítvány igazgatója.

Mint felsorolta, a csíkszeredai kórház járműparkja egy teljesen felszerelt, vadonatúj mentőautóval bővül, a gyermekgyógyászati osztály korszerű ultrahang készüléket (echográffal), az újszülött-gyógyászati osztály modern melegítő- és újraélesztő asztalt kap, az onkológiai osztály pedig tíz önszabályzó kezelő fotelhez és két vénakereső eszközhöz jut az adomány révén. Továbbá, mivel jó árat tudott kialkudni a beszállítóktól, így a megtakarított több mint 200 ezer lejt az idén létrehozandó klinikai labor felszerelésére költheti a kórház.

Camelia Ene, a MOL Románia ügyvezető igazgatója arról beszélt, hogy fontosnak tartják támogatni azokat az ügyeket, kezdeményezéseket, amelyek az olyan kulcsfontosságú területeket érintik, mint az egészségügy, az oktatás ,a sport, vagy a környezetvédelem.

Konrád Judit, a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház menedzsere megköszönte a támogatást, és úgy vélte ezek az orvosi eszközök is hozzájárulnak a szolgáltatásaik minőségének javulásához. Cseh Zsuzsanna újszülött-gyógyász elmondta, a melegítő- és újraélesztő asztal segítségével optimális körülményeket, megfelelő hőmérsékletet tudnak biztosítani az újszülötteknek, adott esetben a koraszülötteknek, a berendezés az újjáélesztésben is nagy segítségére lehet az orvosoknak.

Holló Gergely onkológus szakorvos, az onkológia osztály vezetője pedig arról beszélt, hogy például azoknak az ellátottaknak, akik 3-4 órás perfúziós kezelést kell kapjanak, jelentősen segítik kényelmüket a modern fotelek. „Ezek a berendezések hozzájárulnak az onkológiai osztály egy új terápiás egységgel való kibővítéséhez, ahol a betegek egynapos kezelési ellátását biztosíthatjuk” – nyilatkozta. Hozzátette, a vénakereső eszközök hasznát a betegek és az asszisztensek értik meg igazán, hiszen egy daganatos kezelés során a véna fala törékennyé válva, nehezen szúrható, ebben segítenek majd ezek a készülékek.

Mureşan Alexandru, a gyermekosztály főorvosa pedig az ultrahang készülék hasznosságát emelte ki, amely segítheti a kóros elváltozások gyors felfedezését a szervezetben, általa például egy alhasi fájdalmakra panaszkodó gyermek diagnosztizálását tudják gyorsabban és hatékonyabban elvégezni, kizárva egy sor lehetséges okát a fájdalomnak. Az adomány révén megvásárolt készüléket a kórház egy hónapon belül megkaphatja és használatba veheti.

forrás: https://szekelyhon.ro/aktualis/vadonatuj-mentot-es-korszeru-berendezeseket-kap-a-csikszeredai-korhaz

Tags: Települések hírei: Csíkszereda