Tucatnyi korszerű készülék segíti majd az orvosokat a gyógyításban

Tucatnyi korszerű készülék segíti majd az orvosokat a gyógyításban

A következő tíz-tizenöt évre a legkorszerűbb szinten biztosítva lesz a gyergyószentmiklósi kórház járóbeteg-rendelőintézetében a képalkotói (imagisztikai) vizsgálatokhoz szükséges felszereltség egy közel tízmillió lejes pályázat révén.

A pályázó gyergyószentmiklósi önkormányzat a gyulafehérvári Központi Fejlesztési Ügynökség jelzésére vár, hogy a pályázatuk megvalósításáról szóló szerződést aláírhassák.

A legutóbbi ülésen a képviselők elfogadták azokat az újabb szükséges módosításokat is, amelyeket a fejlesztési ügynökség kért. Ezután már a szerződéskötés következik – jelezte Nagy Zoltán polgármester. Amint a pályázat megvalósul, hatalmas lépés lesz a városi kórház számára, ahol a járóbeteg-rendelőintézet imagisztikai felszereltségét gyakorlatilag teljesen újra cserélik. A különböző szakorvosi kabinetek szükségleteinek megfelelően három új röntgengép, egy CT (komputertomográf) és hat ultrahangkészülék (ekográf) érkezik, továbbá modernebb mammográf a mellvizsgálatokhoz, és más, a mostaninál jóval korszerűbb készülékek, összesen tizenhárom – közölte érdeklődésünkre Ferenczi István gyergyószentmiklósi kórházmenedzser.

A készülékek működtetéséhez megvan a megfelelő orvosi személyzet, a CT felvételeinek elemzéséhez szükséges engedéllyel rendelkező szakorvos is dolgozik itt, de egyébként a felvételek kiértékelését ma már online végzik a szakorvosok, akár a világ bármely pontjáról, nem szükséges, hogy helyben legyenek a szakemberek. Asszisztensek alkalmazására azonban szükség lesz.

Átköltözik a ditrói kórház

A közelgő fejlesztés az épületet is érinti. A járóbeteg-rendelőknek helyet adó szárny jelenleg üresen álló tetőterében fognak építkezni, ide költözik majd a kórház laboratóriumi részlege. A labor által jelenleg elfoglalt helyiségekbe pedig a jelenleg Gyergyóditróban működő, krónikus betegeknek fenntartott osztály költözik majd.

Ferenczi István elmondása szerint szükség van a változtatásra, hiszen a ditrói tízágyas egység egyre kevésbé fenntartható. Ugyanakkor személyzeti kérdésekben is sokat segítene az átszervezés, hiszen a belgyógyászaton és a kardiológián dolgozók munkája is könnyebben összehangolható lesz.

A fejlesztés során az ablakokat is kicserélik a járóbeteg-rendelőintézet épületén. A létesítmény újnak mondható ugyan, hiszen tizenkét éve zajlik itt a gyógyítás, de az építkezés jóval korábban elkezdődött, az ablakok közel harminc éve kerültek ide, és már megérettek a cserére.

A beruházás tervezett értéke 9,17 millió lej, ehhez 2 százalékos önrésszel kell hozzájárulnia a város önkormányzatának.

A tervek szerint a munkálatok ideje alatt sem kell szüneteltetni a tevékenységet, a betegek ellátása zavartalanul folyik majd.

forrás: https://szekelyhon.ro/aktualis/tucatnyi-korszeru-keszulek-segiti-majd-az-orvosokat-a-gyogyitasban

Tags: Települések hírei: Gyergyószentmiklós