Ezer eurós vércukorszintmérő: megérkeztek az első jóváhagyások Hargita megyébe

Ezer eurós vércukorszintmérő: megérkeztek az első jóváhagyások Hargita megyébe

Folyamatosan, tűszúrás elvégzése nélkül mérik a diabéteszes betegek vércukorszintjét azok a korszerű eszközök, amelyeket rövidesen legalább húsz Hargita megyei beteg – többségében gyerek – is ingyenesen megkap az országos diabéteszprogramban. A páciensek életminőségének a javítása a cél.

Újraszervezte a közelmúltban az országos diabéteszprogramot az egészségügyi minisztérium: az egyes típusú cukorbetegségben szenvedők igénylésük pozitív elbírálása esetén korszerű, a vércukorszintet folyamatosan mérő szenzoros készülékeket kapnak, ezek költségeit pedig az egészségbiztosítási pénztár költségvetéséből fedezik.

A készülék előnye, hogy a folyamatos mérésnek köszönhetően elkerülhetők a vércukorszint-ingadozásából adódó akut komplikációk, vészhelyzetek, ráadásul szúrás nélkül ellenőrizhető a vércukorszint.

Az eszköz ezer euróba is belekerül és a hozzávaló fogyóanyag értéke sem olcsó, havonta mintegy száz euró. Ahhoz, hogy ezt a beteg ingyen megkapja, kezelőorvosa kell összeállítsa számára a jogosultságot igazoló orvosi dossziét, azt pedig a megyei egészségbiztosítási pénztárhoz kell benyújtani, az intézmény pedig továbbítja az iratcsomót a kéréseket elbíráló regionális központba, Hargita megye esetében Kolozsvárra.

Hargita megyében mostanáig 37 diabéteszes beteg számára igényeltek vércukorszintmérőket és a napokban megérkezett az első elbírálások eredménye. 25, január közepéig elküldött kérés esetében hozott döntést a kolozsvári szakértői bizottság, többségüket, azaz 20 igénylést jóváhagytak, 5-öt pedig elutasítottak – derül ki a megyei egészségbiztosítási pénztár tájékoztatásából. Egyébként a január második felében készült összesítés szerint leggyakrabban diabéteszes gyerekek számára igényelték a készüléket, az addig benyújtott 28 kérés közül 20-ban kiskorúak részére kérelmezték az eszközt.

„Ezeket a betegeket értesíteni fogják Kolozsvárról, ők fel kell utazzanak egyszer a közösen meghatározott időpontban, felszerelik ezt a rendszert és utána a beteg itteni kezelőorvosa fogja követni a méréseket. Kolozsváron megtartják a felkészítőt is, hogy hogyan kell ezt az eszközt használni” – tájékoztatott a jóváhagyást követő folyamatról Duda Tihamér, a Hargita Megyei Egészségbiztosítási Pénztár vezérigazgatója. Megjegyezte, az intézményhez folyamatosan érkeznek az igénylési dossziék, és pozitív üzenet a diabéteszben szenvedő betegek számára, hogy a program működik, zajlanak az elbírálások és a kérések jóváhagyása.

Az intézmény által lapunknak elküldött tájékoztatás szerint a jogosultak az igénylés benyújtásának időpontja, valamint a vonatkozó szabályozás által meghatározott prioritási kritériumok alapján kapnak időpontot a kolozsvári regionális központtól. Megjegyzik ugyanakkor azt is, hogy az eszközök beszerzése folyamatban van.

Az egészségbiztosítási pénztár adatai szerint valamivel több, mint 12 200 diabéteszben szenvedő beteg van a megyében, köztük sok a gyerek. „Bennük még nincs meg az a tudatosság, ami a felnőttekben megvan” a táplálkozást, illetve a betegségükkel kapcsolatos teendőket illetően, „ezért nagyon jó, ha a szülő vagy akár a szakember látja, hogy az adott pillanatban milyen a gyerek vércukorszintje, továbbá vannak automata adagolók, amelyek adagolják az inzulint, ha a beteg vércukorszintje felment vagy nem megfelelő értéken van. A kezelőorvos is bármikor tuja ellenőrizni vagy akár az anyuka is megnézheti a saját mobilján, hogy a gyerekének mekkora a pillanatnyi vércukorszintje, tehát egy komplexebb rendszerről beszélünk” – sorolta az eszközben rejlő lehetőségeket és az ingyenesen igényelhető modern vércukorszintmérők hasznát a megyei egészségbiztosítási pénztár vezérigazgatója.

forrás: https://szekelyhon.ro/aktualis/ezer-euros-vercukorszintmero-megerkeztek-az-elso-jovahagyasok-hargita-megyebe

Tags: Települések hírei: Hargita megye

A szociálisháló.ro portált a Gyergyói Közösségi és Szociális Erőforrásközpont működteti

Programfelelős:
dr. Dániel Botond, szociológus, társult egyetemi oktató

Önkéntes munkatársak:
Gyenes Kincső, Héjja Noémi, Márkos Ágnes, Réti Ingrid Beáta
szociális munka szakos egyetemi hallgatók
BBTE, Kolozsvár

A honlap támogatói

megvalosult a magyar kormany tamogatasaval bga alap

communitas vizszintes

Publish modules to the "offcanvas" position.