Trükközés az ártámogatott gyógyszerért – az előírások tiltják

Trükközés az ártámogatott gyógyszerért – az előírások tiltják

Szabálytalan ugyan, mégis egyre gyakrabban fordul elő, hogy a betegek háziorvosuknál szeretnék felíratni a szakorvos által javasolt gyógyszereket, hogy ezáltal kedvezményes áron válthassák ki a készítményeket.

A jelenségre Karda István, a Hargita Megyei Egészségbiztosítási Pénztár ügyvezető igazgatója hívta fel figyelmünket. Mint mondta, a hatályban lévő előírások szerint az egészségbiztosítási rendszeren kívül eső orvosok nem állíthatnak ki ingyenes vagy ártámogatott orvosságok kiváltására feljogosító recepteket. Ehhez csak azoknak a szolgáltatóknak van joguk, akik szerződésben állnak a biztosítóval.

Nem mindenki tudja, hogy ha magánrendelőbe megy, ami nincs szerződésben az egészségbiztosítási pénztárral, nem jogosult a támogatott gyógyszeres kezelésre.

Ezek az orvosok csak teljes árú orvosságokat írhatnak fel receptre. Egyre gyakrabban találkozunk viszont olyan esetekkel, amikor az említett szakorvosok egy cetlire írják fel a javasolt gyógyszer nevét, majd azzal elküldik a beteget a háziorvoshoz, hogy ő állítsa ki a receptet. A háziorvosoknak ehhez nincs joguk, így nem is teszik meg” – fejtette ki Karda István. Rámutatott, a jelenség miatt hol a háziorvosok, hol a páciensek fordulnak hozzájuk panasszal. Előbbiek azért, mert nem szabad így receptet kiállítaniuk, utóbbiak pedig azért, mert biztosítottként nem kapnak ártámogatott gyógyszert.

Nyomatékosította, a háziorvosi receptkiállításnak egy konzultáció alapján kell történnie, nem egy cetli alapján, amelyen más orvos javasol gyógyszereket.

Megemlítette továbbá, hogy várhatóan idén változik az ezt szabályzó rendelkezés, és lehetővé válik majd, hogy azok az orvosok is írhassanak fel ártámogatott gyógyszereket, akiknek nincs szerződésük az egészségbiztosítási pénztárral. Addig viszont be kell tartani a törvényes előírásokat.

A háziorvosi rendelő is orvosi rendelő, nem másolóiroda – fogalmazott a téma kapcsán Soós-Szabó Klára, a háziorvosokat tömörítő egyesület Hargita megyei elnöke. Ő és kollégái is egyre gyakrabban találkoznak a szóban forgó jelenséggel, „viszont mindenkinek saját munkájáért kell vállalnia a felelősséget” – hangsúlyozta.

forrás: https://szekelyhon.ro/aktualis/trukkozes-az-artamogatott-gyogyszerert-n-az-eloirasok-tiltjak

Tags: Települések hírei: Hargita megye, Országos

A szociálisháló.ro portált a Gyergyói Közösségi és Szociális Erőforrásközpont működteti

Programfelelős:
dr. Dániel Botond, szociológus, társult egyetemi oktató

Önkéntes munkatársak:
Gyenes Kincső, Héjja Noémi, Márkos Ágnes, Réti Ingrid Beáta
szociális munka szakos egyetemi hallgatók
BBTE, Kolozsvár

A honlap támogatói

megvalosult a magyar kormany tamogatasaval bga alap

communitas vizszintes

Publish modules to the "offcanvas" position.