Ingyen igényelhető az ezer eurós vércukorszintmérő eszköz

Ingyen igényelhető az ezer eurós vércukorszintmérő eszköz

Már igényelhetők azok a modern vércukorszintmérő eszközök, amelyeket ingyenesen biztosít a kormány az egyes típusú cukorbetegségben szenvedőknek. Hamarosan megkezdődik a szétosztásuk is.

Az Egészségügyi Minisztérium javaslata alapján a kormány szeptemberben fogadta el az országos diabétesz program módosítását annak érdekében, hogy az egyes típusú inzulinfüggő cukorbetegek számára hozzáférhető legyen a vércukorszint mérésének és ellenőrzésének legmodernebb, leghatékonyabb eszköze.

Ez egy vércukorszint ellenőrző rendszer, amely egy tapaszból, azaz érzékelő eszközből, illetve egy kis méretű vevőkészülékből áll, amely folyamatosan méri a beteg vércukorszintjét. A műszer segítségével a vércukorszint-ingadozásból adódó vészhelyzetek elkerülhetők, hiszen amint rendellenesen magas vagy alacsony értéket észlel az eszköz, figyelmezteti a beteget és családját.

A rendszer által gyűjtött adatok akár otthon, egy okostelefonos alkalmazás segítségével, akár egy orvosi rendelő számítógépes felületén kielemezhetők. Az eszközt meg is lehet vásárolni, amely akár ezer euróba (több mint 4600 lejbe) is belekerülhet, a hozzá szükséges, havonta cserélendő fogyóanyagok pedig szintén jelentős összegbe kerülnek.

Lehet igényelni

Az egyes típusú diabéteszben szenvedő betegek viszont ingyenesen hozzáférhetnek ehhez – az Egészségügyi Minisztérium szakbizottsága által kidolgozott orvosi kritériumok alapján.

A becslések szerint a rendszer kedvezményezettjei között mintegy 3600 gyermek van országszerte.

A Hargita Megyei Egészségbiztosítási Pénztár szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleménye rámutat: a kormány által jóváhagyott intézkedés célja az ebben az állapotban szenvedő betegek életminőségének javítása.

A jogosultsági kritériumokat igazoló orvosi dokumentumokat – amelyet az érintett kezelőorvosa állíthat ki – a megyék egészségbiztosítási pénztáraihoz kell benyújtani, amelyhez a betegek tartoznak. Az egészségbiztosítási pénztár elküldi az aktát a regionális módszertani központnak, amely Hargita és Maros megye esetében Kolozsváron van. A központ értékelő bizottsága ellenőrzi a jogosultsági kritériumokat, majd azok alapján hagyja jóvá a kérelmezési dokumentumot.

Hargita megyében szeptembertől húsz gyermek és nyolc felnőtt esetében nyújtottak be eddig kérést az eszközre.

Duda Tihamér, a Hargita Megyei Egészségbiztosítási Pénztár vezérigazgatója közölte, a vércukorszintmérő eszköz szétosztása várhatóan idén tavaszig elkezdődik, s arra bátorítja az egyes típusú diabéteszeseket és családjukat, hogy konzultáljanak kezelőorvosukkal az eszköz beszerzését illetően. Hangsúlyozta, bár a statisztikák szerint több mint 12 ezer egyes- és kettes típusú cukorbeteget tartanak számon Hargita megyében, ennél sokkal több van, akinél még nem jelentkeztek a tényleges tünetek. Ezért fontos a megelőzés, a háziorvossal való konzultáció és a szűrővizsgálatokon való részvétel.

forrás: https://szekelyhon.ro/aktualis/ingyen-igenyelheto-az-ezer-euros-vercukorszintmero-eszkoz

Tags: Települések hírei: Hargita megye, Országos

A szociálisháló.ro portált a Gyergyói Közösségi és Szociális Erőforrásközpont működteti

Programfelelős:
dr. Dániel Botond, szociológus, társult egyetemi oktató

Önkéntes munkatársak:
Gyenes Kincső, Héjja Noémi, Márkos Ágnes, Réti Ingrid Beáta
szociális munka szakos egyetemi hallgatók
BBTE, Kolozsvár

A honlap támogatói

megvalosult a magyar kormany tamogatasaval bga alap

communitas vizszintes

Publish modules to the "offcanvas" position.