Csökkenti az egészségbiztosító az elszámolási késést

Csökkenti az egészségbiztosító az elszámolási késést

A betegeknek kiadott ingyenes és ártámogatott gyógyszerek ellenértékének megtérítési késése miatt a Hargita megyei gyógyszertárak egy része már nem kap gyógyszert a lerakatoktól. A probléma a héten megoldódhat: az egészségbiztosítási pénztár kifizeti a határidőn túli elmaradásokat.

A betegeket érintő ellátási problémákhoz vezet az, hogy a gyógyszertárak egy része már nem kap utánpótlást a beszállítóktól, mert nem tudja kifizetni a készítményeket – panaszolta el lapunknak a Hargita Megyei Gyógyszerészkamara elnöke. Melles Melinda szerint a kialakult helyzet oka az, hogy az ártámogatott receptre felírt gyógyszerek ellenértékét legutóbb múlt év júliusára kapták meg az egészségbiztosítási pénztártól.

"Hat hónapos receptek árával tartoznak nekünk. Ha mi nem fizetünk a beszállítóknak, akkor minket nem szolgálnak ki gyógyszerrel – nagyon sokunkat már nem szolgálnak ki –, ezért a betegeknek nem tudunk mit adni” – részletezte az áldatlan helyzetet a gyógyszerészkamara elnöke. Tudomása szerint az elszámolási késés megyeszerte általános. A patikák vezetői decemberben érdeklődtek a megyei egészségbiztosítási pénztárnál, ahol azt a választ kapták, hogy utaltak pénzt a gyógyszertáraknak, ám csak ezt követően derült ki, hogy mindössze a júliusi elmaradást törlesztette az intézmény – mondta el Melles Melinda, megjegyezve, régen egyéves késések is voltak, majd rendeződött a helyzet, de most ismét elkezdett nőni a gyógyszerek elszámolási ideje.

Legrosszabb helyzetben a független gyógyszertárak vannak. A gyógyszertárláncokhoz tartozó patikákat is érinti ugyan a késés, de azok könnyebben átvészelik ezeket az időszakokat.

A falusi gyógyszertárakban – amelyek többségükben független patikák – viszont lehetetlen helyzetet eredményez az elszámolási késés, ugyanis megrendeléseiket egyre gyakrabban utasítják vissza a lerakatok, mert nem tudnak fizetni – magyarázta Melles Melinda, akinek első kézből származó információi vannak a helyzetről, hiszen két falusi patikát működtet. A betegeket is vidéken érintheti leginkább az ellátási zavar, ugyanis ha a falu egyetlen patikája nem jut gyógyszerutánpótláshoz, a pácienseknek más településekre kell utazniuk, hogy be tudják szerezni gyógyszereiket.

A héten törleszt a biztosító

„Ha a szerződésbe foglalt határidőket vesszük figyelembe, akkor van az ártámogatott gyógyszerek esetében egy egy hónapos késésünk, ami a kifizetéseket illeti. Az országos programokba tartozó gyógyszerek esetében is egy hónapos a lemaradásunk, az onkológiai programba tartozó gyógyszerek esetében pedig három hónapos” – vázolta a helyzetet megkeresésünkre Duda Tihamér. A Hargita Megyei Egészségbiztosítási Pénztár vezérigazgatója magyarázatként elmondta, a szerződés értelmében 90 nap áll a pénztár rendelkezésére, hogy elszámolja a gyógyszertárak által elfogadott ártámogatott recepteket, amihez előzetesen még hozzájön az a 30 nap, ami alatt a patikák által beküldött vényeket ellenőrzik és elfogadják. Ez összesen 120 nap, az országos programba tartozó gyógyszerek esetében pedig kétszer 30 nap, tehát összesen 60 nap alatt kell kifizetni a patikáknak az adott gyógyszerek árát.

Duda Tihamér elismerte a szerződésbe foglalt határidőkhöz képest mért elszámolási késést, de mint mondta, az elmúlt években ilyen nem fordult elő. Ugyanakkor jó hírrel is szolgált: éppen hétfőn kapott központi költségvetés-kiegészítést a megyei egészségbiztosítási pénztár, így már ezen a héten ki fogják fizetni a határidőn túli elmaradásokat a megyében működő gyógyszertáraknak.

A patikák augusztus egy részére is kaptak már pénzt, a mostani törlesztéssel pedig a hátramaradt augusztusi, illetve a szeptemberi költségeket törlesztik – tájékoztatott Duda Tihamér.

forrás: https://szekelyhon.ro/aktualis/csokkenti-az-egeszsegbiztosito-az-elszamolasi-kesest

Tags: Települések hírei: Hargita megye

A szociálisháló.ro portált a Gyergyói Közösségi és Szociális Erőforrásközpont működteti

Programfelelős:
dr. Dániel Botond, szociológus, társult egyetemi oktató

Önkéntes munkatársak:
Gyenes Kincső, Héjja Noémi, Márkos Ágnes, Réti Ingrid Beáta
szociális munka szakos egyetemi hallgatók
BBTE, Kolozsvár

A honlap támogatói

megvalosult a magyar kormany tamogatasaval bga alap

communitas vizszintes

Publish modules to the "offcanvas" position.