Késik a sugárterápiás bunker megépítése

Elveszítheti a Maros megye az Egészségügyi Minisztérium által felajánlott sugárterápiás eszközöket, ha nem tudják év végéig megépíteni azt a bunkert, ahol ezeket az életmentő eszközöket használni lehet. A legutóbb meghirdetett versenytárgyalásra senki nem jelentkezett, így a Maros Megyei Tanács megemelte a bunker megépítésére szánt összeget. 

b olex onkologia 01 hv

Az Egészségügyi Minisztérium az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank finanszírozásával idén sugárterápiás eszközöket vásárol több hazai kórház számára, köztük a Maros Megyei Klinikai Kórházhoz tartozó onkológiai klinika részére is. Ennek előfeltétele a bunker megépítése.

A Maros Megyei Tanács már év elején elfogadta az új bunker és a sugárkezelésekhez szükséges laboratóriumok építésére vonatkozó beruházást, amelyet a megye tulajdonában lévő és a megyei kórházhoz tartozó onkológiai klinika udvarára építenének. A bunker megépítésére 4,8 millió lejt különítettek el.

Péter Ferenc megyei tanácselnök nyár elején arról beszélt, hogy reméli, hogy nem veszítik el a projektet, és felelősségre fogják vonni a kórház igazgatóját, hogy miért nem hirdették már meg a versenytárgyalás a bunker kivitelezőjének kiválasztására. Akkor azt mondta, hogy a megyei tanács figyelmeztette a megyei kórház vezetőségét, hogy késésben vannak az eljárás elkezdésével.

Erre reagálva akkor Sânpalean Dan, a megyei kórház menedzsere azt nyilatkozta, hogy nincs veszélyben a projekt, mert meghirdették a licitet, és arra június végig jelentkezhetnek a kivitelezők. Csakhogy a bunker megépítésére senki nem jelentkezett, volt ugyan két cég, de csak érdeklődtek és alacsonynak tartották az árat.

Ezért a megyei tanács legutóbbi júliusi ülésén módosították az eredeti határozatot és feladatfüzetet, és 1,1 millió lejjel megemelték a megépítésre szánt összeget, remélve, hogy ennyiért már elvállalja valaki. Csakhogy a közbeszerzési eljárást újra kell kezdeni, az idő pedig sürgeti az érintetteket, hiszen a szakminisztérium csak azután rendeli meg a berendezéseket, hogy megvan a bunker építtetője.

A júliusi ülés után Péter Ferenc megyei tanácselnök azt nyilatkozta, hogy elégedetlen amiatt, hogy bár már februárban tudni lehetett, hogy mekkora összeget szánnak a bunker megépítésére az első versenytárgyalást csak májusban hirdették meg, s emiatt jócskán megkéstek a projekttel. Péter Ferenc arról is beszélt, hogy elemezni fogják, hogy ki okolható a késésért és felelősségre fogják vonni.

forrás: https://szekelyhon.ro/aktualis/kesik-a-sugarterapias-bunker-megepitese

Tags: Települések hírei: Marosvásárhely

A szociálisháló.ro portált a Gyergyói Közösségi és Szociális Erőforrásközpont működteti

Programfelelős:
dr. Dániel Botond, szociológus, társult egyetemi oktató

Önkéntes munkatársak:
Gyenes Kincső, Héjja Noémi, Márkos Ágnes, Réti Ingrid Beáta
szociális munka szakos egyetemi hallgatók
BBTE, Kolozsvár

A honlap támogatói

megvalosult a magyar kormany tamogatasaval bga alap

communitas vizszintes

Publish modules to the "offcanvas" position.