Több véradóra lenne szükség

Udvarhelyszék népességéhez képest túl kevés a véradó a székelyudvarhelyi kórházban, ráadásul csökkent a számuk a múlt év hasonló időszakához képest. Országos szinten ugyanakkor a véradás utáni juttatások megszüntetése borzolja a kedélyeket.

b veradas 8253

A nyári időszakban csökken a véradók száma, ezért, illetve a megnövekedett vérfogyasztás miatt, de a népességhez mérten is több véradóra lenne szükség Udvarhelyszéken – hívta fel a figyelmet dr. Kopacz Ildikó, a Hargita Megyei Vérközpont igazgatója. Amióta a székelyudvarhelyi kórházban hematológiai (a vér, a vérképző és nyirokszervek betegségeivel foglalkozó orvosi ág) szakrendelés is van, megnőtt a kórház vérszükséglete, mivel Csíkszeredából, Maroshévízről, Gyergyószékről is érkeznek ide betegek, de még Kovászna megyéből is – magyarázta az okokat a vérközpont igazgatója. Főként Rh-negatív faktorú vérből kellene több, hiszen az a ritkább vércsoportok közé tartozik, de a többi vércsoportból is bármikor hiány keletkezhet egy nagyobb baleset, illetve két-három gyomorvérzés esetén.

Felgyorsították a vérvétellel járó teendőket

A városi kórház transzfúziós részlegére keddenként átjárnak a megyei vérközpont munkatársai is, hogy besegítsenek székelyudvarhelyi kollégáiknak.

A véradással járó számos adminisztratív teendő és a vér levétele így is beletelik húsz percbe, ám ezt már párhuzamosan végzik, így a korábbihoz képest kevesebb időt kell ott tölteniük a véradóknak.

A véradási részlegen egyébként a közelmúltban fejlesztéseket végeztek. Speciális, véradók számára készült székekre cserélték a korábbi kórházi ágyakat, igaz ugyan, hogy ezek kartámlája nem állítható, de még így is kényelmesebbek, mint az eddigi fekvőalkalmatosságok. A rászorulókon való segítés mellett a potenciális véradóknak motivációt jelenthet az is, hogy elvégeznek számukra egy ingyenes, fertőző betegségek kiszűrésére irányuló vérvizsgálatot – sorolta az előnyöket Kopacz Ildikó. Hangsúlyozta, problémát jelent az is, hogy kevés az új véradó, a régiek közül pedig sokan kiöregedtek vagy elmentek külföldre dolgozni.

Próbálják meggyőzni azokat, akik célirányosan, rokonuk vagy ismerősük számára adnak vért, hogy vállaljanak rendszeresen véradást. „Ha évente egyszer-kétszer vért adnak, nekünk már az is nagy segítség. De sokan elbátortalanodnak” – fogalmazott a megyei vérközpont igazgatója. Mivel hullámzó és előre kiszámíthatatlan a vérszükséglet egy adott időszakban, a megye más településein is várják a véradókat. Elmondta egyébként azt is, hogy adataik szerint Hargita-megyeszerte csökkent a véradók száma tavalyhoz képest, ugyanis múlt év júniusában 510 véradót vettek nyilvántartásba, idén júniusban pedig csak 410-et.

Gyergyószentmiklóson is kevesebben adnak vért, ám ott a vérszükséglet is csökkent, Maroshévízre viszont az eddigieknél több, évente legalább négy vérbegyűjtő utat terveznek, akárcsak Székelykeresztúrra – tette hozzá Kopacz Ildikó.

Elégedett a fejlesztéssel

Dicsérte lapunknak a székelyudvarhelyi kórház véradási részlegén tapasztalt fejlesztéseket egy véradó. A férfi rendszeresen, évente egyszer jár önkéntes véradásra, ezúttal viszont ismerőse számára adott vért. Mint mondta, nagyon kényelmes székekkel szerelték fel a részleget, így már nem egy kórházi ágyon fekve, lelógó karral kell vért adni. Ugyanakkor úgy tapasztalta, hogy a várakozási idő is csökkent, ugyanis a korábbi gyakorlattal szemben az adminisztratív teendőket a vér levétele közben végezték el a részleg munkatársai.

A véradók elmaradásától tartanak

Súlyosbodhat Romániában a vér- és vérkészítmények hiánya, mivel az Európai Unió 2020-tól betiltaná a donoroknak adott juttatásokat. A bukaresti vérközpont a napokban figyelemfelkeltő felhívást tett közzé a Facebookon, amelyben tájékoztatnak, hogy a törvény egyelőre nem módosult, és a román sajtóban felröppent, az ételjegyek megvonásáról szóló hírek egyelőre csak spekulációk.

Az érvényben lévő jogszabály értelmében minden véradó egy alkalommal hét ételjegyet, egy szabadnapot és egy hónapig 50 százalékos kedvezményt kap a tömegközlekedési járműveken – olvasható a bejegyzésben. „Minden nap szükségünk van rátok, a kórházban fekvő betegek nem mennek vakációra, és a helyzet kezd kritikussá válni a központba jelentkező véradók számát illetően” – írják a közösségi oldalon.

Sorina Pintea egészségügyi miniszter a román közszolgálati rádiónak nyilatkozva úgy fogalmazott, hogy a tájékoztató kampányok fokozása lehet a megoldás a válság kivédésére. „Sajnos a romániai lakosság nincs szokva a véradáshoz. A donáció az önkéntességen alapszik, juttatás nélkül is működnie kellene. Valószínű gondot okoz majd a juttatások megvonása, mert a jelenlegi véradók egy része számít ezekre. Addig fokoznunk kell a tájékoztató kampányokat, tudatosítani kell a lakosságban a véradás fontosságát” – fogalmazott az egészségügyi miniszter.

Amit a véradók kapnak, nem tekinthető juttatásnak, a nyugati országokban is van hagyománya, hogy a donort meghívják egy ebédre – mondta el lapunk megkeresésére Andy Rosin, a sepsiszentgyörgyi vérközpont igazgatója. Rámutatott, 1989 előtt Romániában is voltak a vérközpontok mellett vendéglők, aztán később ezeket már nem tudták működtetni. „Nálunk orvos és asszisztens sincs elég, a rendszer már nem tud szakácsot, pincért foglalkoztatni, ezért alakult ki a kényszermegoldás, hogy ételjegyet adunk a véradóknak” – összegezte a szakember. Szerinte egy ebéd, illetve hogy a véradó megkapja a vérvizsgálatok eredményét, nem juttatás, hanem jog.

A vérközpontok programja

A székelyudvarhelyi kórház járóbeteg-rendelő épületében található vérbegyűjtő központban kedden és csütörtökön 8–12 óra között fogadják a véradókat. Csíkszeredában a hét minden munkanapján 7.30 és 12.30 között, Gyergyószentmiklóson pedig szerdán 8 és 12 óra között lehet vért adni.

forrás: https://szekelyhon.ro/aktualis/tobb-veradora-lenne-szukseg

Tags: Települések hírei: Hargita megye

A szociálisháló.ro portált a Gyergyói Közösségi és Szociális Erőforrásközpont működteti

Programfelelős:
dr. Dániel Botond, szociológus, társult egyetemi oktató

Önkéntes munkatársak:
Gyenes Kincső, Héjja Noémi, Márkos Ágnes, Réti Ingrid Beáta
szociális munka szakos egyetemi hallgatók
BBTE, Kolozsvár

A honlap támogatói

megvalosult a magyar kormany tamogatasaval bga alap

communitas vizszintes

Publish modules to the "offcanvas" position.