Eddig sem volt rövid, most viszont tovább nőtt a várólista az MR-vizsgálatra

Jelenleg féléves várakozási idővel kell számolnia annak az egészségbiztosított személynek, akit szakorvosa mágneses rezonancia-vizsgálatra (MR) utal be. A várólisták hossza közel két hónappal nőtt tavalyhoz képest Hargita megyében.

b hiperdia mr csikszereda pnt 17

Hiába jutott az utóbbi időben nagyobb pénzalap a Hargita Megyei Egészségbiztosítási Pénztár részéről a mágneses rezonancia, azaz az MR-vizsgálatokra a járóbeteg ellátásban, a várólisták tovább nőttek – tudtuk meg Karda Istvántól, a biztosítási pénztár ügyvezető igazgatójától. Elmondta, ennek az az egyik oka, hogy a Hargita megyei szakorvosok egyre többször küldik mágneses rezonancia-vizsgálatra a pácienseiket, mint az azelőtti években, így hiába a korábbiakhoz képest nagyobb finanszírozás a biztosítási pénztár részéről, a nagyobb páciensi létszámmal nagyobb várólisták is járnak.

Továbbá az is hozzájárult a várólisták növekedéséhez, hogy a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban és a Székelyudvarhelyi Városi Kórházban lévő CT készülékek a közelmúltban egy ideig nem működtek, így a Csíkszeredában található MR-készülék – amely ugyanolyan képalkotói diagnosztikai műveletekre képes – sokkalta jobban „le volt terhelve”.

Vonatkozó statisztika

A biztosítási pénztár vonatkozó statisztikája szerint 2017-ben 1 162 150 lejre kötöttek szerződést az MR készülékeket működtető egységekkel, amelyeknek Csíkszeredában van kirendeltségük, ez az összeg 2265 pácienst vizsgálatát fedezte tavaly.

Év közben átlagosan négy hónapos várólistákkal kellett számolni, év végén pedig 800-an voltak még várólistán. Ezzel szemben 2018 első felében (január-június) 602 137 lej volt a leszerződött összeg, ezalatt pedig 1200 páciens vizsgálatát fedezte a pénztár.

Jelenleg 760-an vannak még várólistán, a jelenlegi várakozási idő pedig öt-hat hónapra tehető.

Várunk vagy fizetünk?

A várakozási idő meghosszabbodását Csutak-Lia Hajnal, a Hiperdia csíkszeredai klinikájának koordinátora is megerősítette lapunknak. Rámutatott: míg az utóbbi időben négy hónapra volt tehető a várólisták hosszúsága, amit az előjegyzéstől számítottak, ez az időszak most már hat hónapos. Azaz, aki júniusban kap küldőpapírt szakorvosától MR-vizsgálatra, az leghamarabb csak decemberben kerülhet sorra, amennyiben nem szeretné megtéríteni az eljárás költségeit, ami vizsgálat típusától függően 450-700 lejbe is kerülhet.

Mágneses rezonancia-vizsgálatok elvégzésére Hargita megyében csak Csíkszeredában van lehetőség. Románia vezető képalkotó diagnosztikai szolgáltatója (Hiperdia) 2015-ben hozott létre egy képalkotó diagnosztikai központot a városban a megyei kórház területén. Azelőtt akiket ilyen vizsgálatra küldött szakorvosuk, legtöbbször Marosvásárhelyre, Brassóba vagy Kolozsvárra kellett utazniuk.

Mi történik az MR-vizsgálat közben?

A vizsgálat során egy mesterségesen generált mágneses térbe helyezik a beteget, mely hatására a szervezetben olyan energiaváltozások következnek be, melyek később számítógépes technikával detektálhatók. MR-vizsgálattal jól vizsgálhatók a különböző mellkasi és hasi szervek. Emellett az agyi elváltozások is jól elkülöníthetők. A mozgásszervek vizsgálata során is pontos képek nyerhetők például a térdben lévő keresztszalagokról, illetve az azokban bekövetkezett szakadásokról. Egy esetleges combfejelhalás során kialakult elváltozás MR-vizsgálattal már korábban látható, még mielőtt röntgenen vagy az ultrahangon látható elváltozások bekövetkeznének. A gerincről készült MR-felvételeken pedig jól látható a csigolyatestek szerkezete és a porckorongok is. (forrás: webbeteg.hu)

Miért alakulnak ki a várólisták?

A Hargita Megyei Egészségbiztosítási Pénztár az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól kapja a jövedelmét, amely révén az egészségügyi szolgáltatások díjmentes elvégzését és finanszírozását, lényegében az egészségügyi hálózat működését biztosítja az egészségügyi biztosítással rendelkező személyek számára. A megyei biztosítási pénztár a kapott finanszírozást a felmért igények szerint osztja szét a vele szerződésben álló egészségügyi szolgáltatók (mint például MR-vizsgálat) között. Mivel az országos biztosítási pénztártól kapott összeg nem fedi teljes mértékben a biztosítással rendelkező személyek teljes igényét az egészségügyi szolgáltatásokat illetően, ezért alakulnak ki sok esetben a várólisták.

forrás: https://szekelyhon.ro/aktualis/eddig-sem-volt-rovid-most-viszont-tovabb-nott-a-varolista-az-mr-vizsgalatra

Tags: Települések hírei: Hargita megye

A szociálisháló.ro portált a Gyergyói Közösségi és Szociális Erőforrásközpont működteti

Programfelelős:
dr. Dániel Botond, szociológus, társult egyetemi oktató

Önkéntes munkatársak:
Gyenes Kincső, Héjja Noémi, Márkos Ágnes, Réti Ingrid Beáta
szociális munka szakos egyetemi hallgatók
BBTE, Kolozsvár

A honlap támogatói

megvalosult a magyar kormany tamogatasaval bga alap

communitas vizszintes

Publish modules to the "offcanvas" position.