Közel hatezer vizsgálatot végeztek Erdélyben a gyermekmentők

Befejeződött az NGYSZ idei májusi erdélyi gyógyító körútjának utóvizsgálatai és összesítései. A szervezet önkéntes orvosai kórházban, iskolákban, óvodákban szűrték, vizsgálták és gyógyították a rászoruló gyermekeket.

b gyermekmento szolgalat 3

Idén májusban 40 orvos és egészségügyi szakember vett részt a gyógyító körúton, akik Székelyudvarhelyre, Csíkszenttamásra, Bögözbe, Csíkszentkirályra, Gyimesbükkre, Rugonfalvára, Szépvízre, Nagygalambfalvára, Csíkszentmihályra, Siménfalvára, Csíkszentmártonba, Csíkdelnére, Csíkpálfalvára, Kobátfalvára és Csíkszeredába látogattak el – tájékoztat a szolgálat sajtóosztálya.

Az orvos-csoportban csecsemő- és gyermekgyógyászok, gyermek fül-orr-gégészek, gyermek-szemész, szülész-nőgyógyászok, gyermek-urológus, aneszteziológus, ortopéd műszerész, pedoaudiológus, hallásakusztikusok, gyógypedagógus, diplomás ápolók, egészségnevelő, mentőápolók és szakorvosjelöltek vettek részt.

Orvosaink közel 6000 vizsgálatot végeztek egy hét alatt, több mint 60 gyereket kezeltek ottani kollégákkal közösen és 18 gyermek esetében javasoltak magyarországi kivizsgálást, gyógykezelést vagy műtétet – közli az az NGYSZ sajtóreferense a szerkesztőségünknek is elküldött közleményben.

A szemészeti szűrővizsgálatok alapján 26 gyereknek írtak fel szemüveget, ebből a szolgálat a családok nehéz anyagi helyzete miatt 18 szemüveg elkészíttetését vállalta magára, aminek értéke 374 250 Ft volt. A szemüvegek elkészültek Magyarországon és már postázták is a rászoruló gyerekek számára.

Ismét a csoporttal tartott a Gyermekmentő nőgyógyászati szűrőkamionja, melyben az önkéntes orvosok 423 nőgyógyászati szűrést végeztek el Csíkszentmártonban egy hét alatt.

A citológiai leletek Magyarországon készültek el június elején. 22 páciens esetében diagnosztizáltak súlyos elváltozást, a fenti esetekben további kezelésekre, műtétekre lesz szükség, 120 esetben gyógyszeres terápia javasolt. Az alábbi vizsgálatok is mutatják, hogy milyen fontos a megelőzés, vagyis a rendszeres szűrővizsgálat. A nőgyógyászati szűrőkamion fenntartását a Waberer’s International Nyrt. biztosítja, ők végzik a műszaki karbantartást, szervizelést is.

A Gyermekmentő Szolgálat önkéntes orvosai és fogorvosai legközelebb 2018. október 6-12. között utaznak Erdélybe a Szolgálat egészségügyi programja keretében.

forrás: https://szekelyhon.ro/aktualis/kozel-hatezer-vizsgalatot-vegeztek-erdelyben-a-gyermekmentok

Tags: Települések hírei: Hargita megye

A szociálisháló.ro portált a Gyergyói Közösségi és Szociális Erőforrásközpont működteti

Programfelelős:
dr. Dániel Botond, szociológus, társult egyetemi oktató

Önkéntes munkatársak:
Gyenes Kincső, Héjja Noémi, Márkos Ágnes, Réti Ingrid Beáta
szociális munka szakos egyetemi hallgatók
BBTE, Kolozsvár

A honlap támogatói

megvalosult a magyar kormany tamogatasaval bga alap

communitas vizszintes

Publish modules to the "offcanvas" position.