Fontos, ha beteg az ember: ezután megspórolhatja a hosszas várakozást

A páciensek által régóta hiányolt szolgáltatásbővítést vezet be az országos egészségbiztosítási pénztár, amelynek köszönhetően nagyobb lesz az átjárás az államilag finanszírozott és a magánrendelések között az egészségügyi rendszerben.

b varoterem gn 6

Megszavazta a képviselőház azt a jogszabálytervezetet, amely leegyszerűsíti a páciensek számára néhány fontos egészségügyi szolgáltatáshoz való hozzáférést. A képviselőház által döntő házként elfogadott törvény lehetővé teszi, hogy a betegek magánrendelésen is kaphassanak az egészségbiztosítási pénztár által részben vagy teljes egészében finanszírozott gyógyszerrecepteket, betegszabadságot, illetve küldőpapírt is.

„Ez a magánrendelésekre vonatkozik. Az államilag finanszírozott rendszerben elég nagy várólisták vannak az ingyenes konzultációkra, éppen amiatt, hogy limitált óraszámban dolgoznak ott az orvosok. Az új törvény, amikor hatályba lép, annyiban könnyíti meg a betegek dolgát, hogy a páciens azért, hogy ne kelljen kivárja a sort – ami szakterülettől függően, orvosonként és rendelőnként egy vagy két hónap is lehet –, elmegy a magánrendelőbe, kifizeti a konzultációt és ott fel tudják írni neki a szükséges vizsgálatokat és receptet” – tájékoztatott az új törvényről Karda István, a Hargita Megyei Egészségbiztosító Pénztár ügyvezető igazgatója, hozzáfűzve, hogy a betegek kényelmét szolgálja az intézkedés.

Az intézkedés azért is hasznos, mert csökkenti az egészségügyi rendszerben való „sétáltatás” szükségességét, hiszen a páciens a magánrendelésről nem kell majd visszamenjen háziorvosához különböző egészségügyi szolgáltatásokért, amelyeket az egészségbiztosítási pénztár elszámol.

Mindennek feltétele az, hogy a szakorvosok magánrendeléseik esetében is szerződést kötnek az egészségbiztosítási pénztárral – közölte Karda István a hatályba lépés előtt álló jogszabályról, amelynek még nem jelentek meg az alkalmazási normái. Megjegyezte ugyanakkor azt is, hogy betegszabadságot magánrendelésen is kaphattak mostanáig a páciensek, amennyiben az adott orvos erre a szolgáltatásra külön szerződést kötött a megyei egészségbiztosítási pénztárra, ám ezt viszonylag kevés orvos tette meg.

forrás: https://szekelyhon.ro/aktualis/fontos-ha-beteg-az-ember-ezutan-megsporolhatja-a-hosszas-varakozast

Tags: Települések hírei: Hargita megye, Országos

A szociálisháló.ro portált a Gyergyói Közösségi és Szociális Erőforrásközpont működteti

Programfelelős:
dr. Dániel Botond, szociológus, társult egyetemi oktató

Önkéntes munkatársak:
Gyenes Kincső, Héjja Noémi, Márkos Ágnes, Réti Ingrid Beáta
szociális munka szakos egyetemi hallgatók
BBTE, Kolozsvár

A honlap támogatói

megvalosult a magyar kormany tamogatasaval bga alap

communitas vizszintes

Publish modules to the "offcanvas" position.