Az ág is húzza az egyedülálló szülőt

Az ág is húzza az egyedülálló szülőt

Az elvált szülők esetében elég a válást igazoló végzés, amelyben szerepel, hogy a kiskorú annak a szülőnek a címén lakik, akik igényli a gyerekfelügyeleti támogatást. Korántsem olyan egyszerű azonban annak a szülőnek, akinek nincs válást igazoló okirata, hiszen nem is voltak házasok gyereke apjával (vagy anyjával), aki korábban elhagyta a családot. Szakemberekkel jártunk utána annak, hogy a 147-es kormányrendeletből „kifelejtett” esetekben mi a járható út, ha gyerekfelügyeleti szabadságot igényelne az egyedülálló szülő.

Romániában a legutóbbi, 2011-es népszámlálási adatok értelmében a családok 18 százaléka határozta meg magát egyszülős családként, azaz több mint 144 ezer ilyen család van az országban.

Ebből több mint 36 ezer esetben az apa neveli a gyereket, és több mint 108 ezer esetben az anyánál maradt a gyerekfelügyelet.

Az utóbbi mintegy fél évszázadban a válások egyre gyakoribbak Európa-szerte, és az esetek többségében a gyerek az édesanyánál marad. Értelemszerűen egyre több az olyan gyermek, amely apa, illetve férfimodell nélkül nő fel, de van példa arra is, amikor édesanya nélkül maradnak a gyerekek.

A hazai egyedülálló szülők többsége pedig nem csak szociális és érzelmi téren vannak hátrányban, de a bürokrácia is nehezíti mindennapjaikat.

Példa erre a nemrég kiadott 147-es számú kormányrendelet, amelynek értelmében gyerekfelügyeleti szabadságot kérhetnek a 12 év alatti gyerekek szülei, akik nem tudnak otthonról dolgozni, viszont gyerekeik online oktatásban részesülnek, ezért meg kell oldaniuk a felügyeletüket.

A rendeletből azonban „kifelejtették” azokat az egyedülálló szülőket, akiknek nincs semmiféle válást bizonyító okiratuk, hiszen sosem voltak összeházasodva, és az egyik szülő elhagyta a családot, és nem is lehet elérni őt. Így értelemszerűen nem tudnak igazolást sem szerezni tőle, hogy ő nem kért szabadságot az adott időszakra.

A 75 százalékos gyerekfelügyeleti szabadságot szabályozó 147-es sürgősségi kormányrendelet csak azokra a monoparentális szülők esetére tér ki, ahol az állami védelmi- vagy az egészségügyi rendszerben dolgozik az egyszülős család fenntartója.

Ebben az esetben ő jogosult a gyerekfelügyeleti szabadságra, ez más esetben nem érvényes, vagyis sürgősségi vagy vészhelyzet idején az említett két állami rendszer alkalmazottai nem vehetnek ki szabadságot – részletezte Csép Éva Andrea, szociális ügyekkel foglalkozó parlamenti képviselő.

A szociális ankét kérése a járható út

A sürgősségi kormányrendelet nem tér ki erre, de ha a szülőnek van válást igazoló végzése vagy egy olyan okirata, amely bizonyítja, hogy egyedülálló szülőként családtámogatási pótlékot kap, vagy szociális ankétja az önkormányzat szociális osztályától, akkor ez elegendő bizonyítékként szolgál a gyerekfelügyeleti szabadsághoz. A szociális ankéthoz a helyi önkormányzat szociális osztályának munkatársa kiszáll, felméri a család helyzetét, és bizonyítja, hogy a szülő egyedül neveli a gyerekeit.

Sok olyan példa van, amikor elhagyja az egyik szülő a családot, és nincs bizonyíték erre. Ezt az esetet nem tartalmazza a rendelet, de beszéltem több hatósági vezetővel, és azt mondták, ha nem elérhető az apuka (vagy az édesanya) és nincs semmilyen bizonyíték, ami alátámasztja a válást, így az egyetlen járható út az, ha szociális ankétot kér a szülő, aki igényli a gyerekfelügyeleti szabadságot, ezt el tudják fogadni bizonyító okiratként – nézett utána az eljárásnak kérésünkre a parlamenti képviselő.

A 147-es kormányrendelet nem az utolsó ebben a témában, hiszen már meg is született a 182-es kormányrendelet, de ez sem tér ki erre az esetre. Csép Éva Andrea szerint amint bekerül a 182-es rendelet a képviselőházba az elfogadási törvény kapcsán, akkor meglesz a lehetőségük arra, hogy módosítsanak rajta, és akkor beleírják az elfogadási törvény szövegébe, hogy milyen papírok minősülnek monoparentális (egyszülős) család bizonyítékaként.

Maga a monoparentális család meghatározása megvan a törvényben, csak a bizonyos procedúrák bizonyítási folyamatában nem nézett utána eléggé a kormány, kiadott egy következő sürgősségi kormányrendelet, és nem figyeltek erre oda – tette hozzá a politikus.

Még nem igényelték túl sokan

Tiberiu Pănescu, a Hargita Megyei Munkaerő-elhelyező és Szakképző Ügynökség vezérigazgatója érdeklődésünkre kifejtette, hogy még nem kérték olyan sokan a gyerekfelügyeleti szabadságot a megyében, mint amire számítottak.

„Ez azért is lehet, mert a törvény szabályozza, hogy a cég csak akkor kérheti tőlünk vissza a pénzt, ha a személy munkája nem alkalmas otthoni vagy távmunkára. Például egy könyvelő otthonról is végezheti a munkáját, de egy bolti eladó vagy egy kőműves azonban nem” – szögezte le az ügynökség vezetője.

Abban az esetben, ha nincs válást igazoló irat, az egyetlen megoldást az jelenti, ha a szülő kéri az egyedülálló szülőknek járó szociális támogatást, amelyre amúgy is jogosult, és kár kihagyni ezt, ha már jár neki – tette hozzá az intézményvezető. „Ehhez amúgy is készítenek szociális ankétot, a támogatást igazoló irattal pedig kérheti a gyerekfelügyeleti szabadságot is a szülő” – fejtette ki az eljárás gyakorlati oldalát Tiberiu Pănescu.

Forrás: https://szekelyhon.ro/aktualis/az-ag-is-huzza-az-egyedulallo-szulot