Megnyílt Hargita megye első védett otthona a családon belüli erőszak áldozatai számára

Megnyílt Hargita megye első védett otthona a családon belüli erőszak áldozatai számára

Hat személy és gyerekeik befogadására alkalmas Hargita megye frissen megnyitott első védett otthona, amely a családon belüli erőszak áldozatainak hivatott ideiglenes lakhelyet biztosítani. A bántalmazottaknak a szállás mellett pszichológiai és szakmai tanácsadást is biztosít a Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság.

Megnyitották a héten Hargita megye első titkos védett otthonát a családon belüli erőszak áldozatai számára. A Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság osztályvezetője, György Enikő és Csiszér Csaba helyi programkoordinátor a rendőrség, a csendőrség, a tanfelügyelőség és a munkaügyi felügyelőség képviselőivel pénteken sajtótájékoztatón ismertette a részleteket.

A Hargita megyében március 4-én megnyitott védett ház létrejöttét a nők és férfiak közötti esélyegyenlőséget támogató országos ügynökség (ANES) által kezdeményezett Venus – Együtt egy biztonságos életért nevű projekt tette lehetővé. A Humánerőforrás Operatív Program (POCU) által finanszírozott projekt által 48 védett otthont hoztak létre országszerte a családon belüli erőszak áldozatai számára.

A kezdeményezés költségvetése több mint 50 millió lej, ebből Hargita megye 1,3 millió lejt kapott, amiből két százalék, vagyis 22 ezer lej a megyei szociális és gyermekvédelmi vezérigazgatóság önrésze. A megvalósítás azért is számít kiemelkedő fontosságúnak, mivel a megyében eddig egyetlen államilag fenntartott elhelyezőközpont sem működött, kizárólag civil szervezetek segítségével tudták átmeneti otthonba menekíteni a bántalmazottakat.

György Enikő elmondása szerint a frissen megnyitott, 128 négyzetméteres védett otthonban hat személynek (és gyerekeiknek) tudnak szállást biztosítani legtöbb egy éven át.

Mivel az országos program csak a nagykorú bántalmazottakra fókuszált, csak az ő gondozásukat fedezi, így a gyerekek ellátását a megyei igazgatóság biztosítja.

A befogadott személyeknek a szállás és étkeztetés mellett pszichológiai és szakmai tanácsadást is biztosítanak az önálló életre való áttérés megkönnyítése érdekében. Csiszér Csaba az áldozatok védelmével kapcsolatban azt is elárulta, hogy szerződésben állnak egy őrző-védő céggel, a védőotthonban pedig pánikgombot helyeztek el.

forrás: https://szekelyhon.ro/aktualis/megnyilt-hargita-megye-elso-vedett-otthona-a-csaladon-beluli-eroszak-aldozatai-szamara

Tags: Települések hírei: Hargita megye

A szociálisháló.ro portált a Gyergyói Közösségi és Szociális Erőforrásközpont működteti

Programfelelős:
dr. Dániel Botond, szociológus, társult egyetemi oktató

Önkéntes munkatársak:
Gyenes Kincső, Héjja Noémi, Márkos Ágnes, Réti Ingrid Beáta
szociális munka szakos egyetemi hallgatók
BBTE, Kolozsvár

A honlap támogatói

megvalosult a magyar kormany tamogatasaval bga alap

communitas vizszintes

Publish modules to the "offcanvas" position.