Akciónapok az erőszak ellen

Akciónapok az erőszak ellen

A családon belüli, illetve a nők és a gyerekek elleni erőszak megelőzése, kezelése, valamint az ezzel kapcsolatos információk tudatosítása a célja annak a hétfőn kezdődött nemzetközi kampánynak, amely a Tizenhat akciónap a nők elleni erőszak ellen címet kapta.

A kampányt Maros megyében a Kelet-európai Szaporodás-egészségtani Intézet és a Maros Megyei Rendőr-főkapitányság bűnözésmegelőzési osztálya szervezi, partnerségben Maros Megye Tanácsával, illetve számos civil szervezettel. Ahogy a megyei tanács nagytermében megtartott kampányindító eseményen elhangzott, évről évre egyre több civil és állami szervezet, intézmény kapcsolódik be a nemcsak figyelemfelkeltő, de gyakorlati hasznú rendezvénybe.

Hová fordulhatnak?

Elena Micheu, a kezdeményező Kelet-európai Szaporodás-egészségtani Intézet vezetője elmondta, noha az év valamennyi napján ezzel foglalkoznak, most kiemelt hangsúlyt fektetnek a tájékoztatásra, arra, hogy minél több emberhez, családhoz eljusson a tudnivaló, mit tehetnek, hova fordulhatnak fenyegetettség vagy erőszak esetén az érintettek, nők és gyerekek. Ebből a célból a Maros megyei rendőrséggel, a megyei könyvtárral, a szociális és gyermekjogvédelmi igazgatósággal és az akcióhoz kapcsolódó civil szervezetekkel oktatási-nevelési, felvilágosító programokat szerveznek.

Az iskolákban, a könyvtárban és minden olyan intézményben, ahol naponta több ember megfordul, a plakátolás mellett olyan kártyát is osztogatnak, amely befér egy pénztárcába, és azokat a telefonszámokat tartalmazza, amelyek azonnal hívhatók szükség esetén.

A 112-es segélyhívószám mellett a gyermekjogvédelmi hivatal ingyenesen hívható telefonszáma, a 0800–800883, valamint a családon belüli erőszak elleni központ 0265–255931-es száma is megtalálható.

Az erőszakot semmi nem indokolja jelszóval marosvásárhelyi és kolozsvári képzőművészek alkotásaiból nyílt kiállítás a megyei tanács előcsarnokában. A továbbiakban kerekasztal-beszélgetést, tanácsadást, játékos felvilágosítást, iskolai tevékenységeket szerveznek, majd a kampány utolsó napján, december 10-én összegzik a tapasztaltakat – mondta Elena Micheu.

forrás: https://szekelyhon.ro/aktualis/akcionapok-az-eroszak-ellen

Tags: Települések hírei: Maros megye