Alapfokon megmenekült a székelyudvarhelyi „babakelengye-program”

Alapfokon megmenekült a székelyudvarhelyi „babakelengye-program”

A Hargita Megyei Törvényszék alapfokon Székelyudvarhely önkormányzatának javára döntött, és elutasította a Hargita Megyei Prefektusi Hivatal azon kérését, hogy a városvezetés vonja vissza az újszülötteknek szánt támogatásra vonatkozó tanácshatározatot.

Egyszeri pénzbeli támogatást kaphatnak azok a székelyudvarhelyi újszülöttek, akik a székelyudvarhelyi kórházban jöttek világra, szüleik a városban élnek és dolgoznak, illetve adótartozásuk sincs. A Lőrincz Edit önkormányzati képviselő által kezdeményezett, babakelengye-programként elhíresült elképzelés szerint az első gyermek 500, a második 650, a harmadik pedig 800 lejes támogatásban részesülne.

Lőrincz Edit még 2017-ben nyújtotta be először az erre vonatkozó tanácshatározat-tervezetet, akkor azon módosítani kellett, így 2018-ban ismét az önkormányzati képviselő-testület elé került az ügy. Akkor a tanácshatározatot megtámadta a Hargita Megyei Prefektusi Hivatal (ugyanis olyan törvényre hivatkoztak a tanácshatározatban, ami már nem volt érvényben), a Marosvásárhelyi Táblabíróság pedig a prefektúra javára hozott döntést. 2019 júniusában harmadszor is „nekifutott” az ügynek Lőrincz Edit, de ez utóbbi határozatot is megfellebbezte a prefektus. A helyi önkormányzat szeptemberben fogadott ügyvédet a közigazgatási perben való képviseletre, döntés csütörtökön a Hargita Megyei Törvényszéken született: alapfokon elutasították a Hargita Megyei Prefektusi Hivatal kérelmét, hogy függesszék fel a tanácshatározatot.

Üzenetértékű a program

„Óriási előrelépés ez számunkra, bizonyítja, hogy mégiscsak van magyar igazság. Merhetünk reménykedni abban, hogy a magyar csecsemők érnek annyit, mint a román társaik” – fogalmazott a kezdeményező.

Nagyon jól tudom, hogy ez nem egy nagy pénzösszeg és nem fogja beindítani Székelyudvarhelyen a gyermekvállalási cunamit. De nem is ez volt a cél. Tulajdonképpen arra gondoltunk, hogy üzenetértékű legyen a program a fiatalok számára, hogy érezzék, figyelünk rájuk, fontosak nekünk, és értékeljük azon döntésüket, hogy itthon maradtak – magyarázta az önkormányzati képviselő, aki újfent hangot adott nemtetszésének, hogy a prefektus törvénytelennek minősítette a programot, amely egyébként az ország hét megyéjében működik.

Új forma, azonos tartalom

A székelyudvarhelyi városvezetés felkérésére Lukácsi Katalin önkéntesen vállalta a jogi képviseletet, aki tartalmában ugyan nem változtatott a programon, viszont teljesen más jogalapokra helyezte azt. Mint kifejtette: a korábbi tanácshatározat olyan törvényre alapozott, amelyet hatályon kívül helyeztek.

„Tehát pusztán ezen az alapon semmisítették meg a korábbi határozatot, hiszen nem volt törvényes alapja. Viszont van más, például a gyermekvédelmi és a szociális asszisztencia törvénye, amelyek előírják, hogy milyen esetekben nyújthatnak támogatást a helyi, illetve megyei önkormányzatok. Ezekre a jogalapokra helyezve teljesen átírtam a bizonyítási kérelmeket. Én ezt működőképesnek tartom, de nyilván lehetnek olyan jogászok, akiknek más a véleményük” – sorolta Lukácsi Katalin. Fontosnak tartotta hozzátenni: sajnálatosnak tartja, hogy a polgármesteri hivatalok a hasonló döntések meghozása előtt mindig a prefektus véleményétől tartanak. Túl nagy hatalmat képzelünk a kormánymegbízotti hivatalnak, mint ami ehhez képest a törvény által szabályozva van. Mindig a bíróság, a törvényszék az a fórum, amelynek van hatalma, döntésjoga. Semmi baj nincs azzal, ha a prefektúra másként gondolja, hisz végső soron a felsőbb fórumnak kell döntenie – jegyezte meg.

Rendkívüli helyzetben segítenének

Úgy értékelte, több minden is közrejátszott abban, hogy Csíkszeredában a minap kedvező eredmény született. „A tárgyaláson védekezésképpen felhoztuk az egyhavi pelenkaszükséglet árát, azt, hogy a fiatal anyukák a szülés után 45–60 nappal kapják meg az első gyereknevelési segélyt. 

A törvény pontosan azokra a helyzetekre biztosított támogatási lehetőségeket, amikor egy család rendkívüli anyagi helyzetbe kerül, és egy új gyermek születése ilyen – mondta az ügyvéd. Egyébként a határozat a kiközlésének napjától számítva 15 napon belül lesz jogerős, tehát 15 nap áll a prefektusi hivatal rendelkezésére, hogy esetleg megfellebbezze a döntést.

Jó hír, hogy a program 2019. szeptember 1-jétől biztosít a családoknak támogatást, ha a persorozat a város javára dől el, akkor visszamenőleg is jár majd a támogatás minden székelyudvarhelyi, szeptember 1-jén vagy ezután született babának.

Nem alanyi jogon járna azonban a juttatás: a kritériumok között szerepel, hogy a családnak székelyudvarhelyi lakcíme, a szülőknek stabil munkaviszonya legyen, illetve ne legyen adótartozásuk, valamint a kórházi kibocsátópapírra is szükség van, amely azt igazolja, hogy az anya valóban hazavitte az újszülöttet. Egyértelműen nem érvényes a program a székelyudvarhelyi kórházban világra jött összes újszülöttre: 2016-ban 306, 2017-ben 320, 2018-ban 346 olyan baba született a székelyudvarhelyi kórházban, akik eleget tesznek a kritériumoknak.

Lakhatás a hazaköltözőknek

Az Erdélyi Magyar Néppárt helyi szervezetének több olyan kezdeményezése is van, amelynek az a célja, hogy Székelyudvarhely élhetőbb legyen, magyarázta Nagy Pál, a párt Hargita megyei szervezetének elnöke. A babakelengye-program mellett egy másik programot is kezdeményeznek a néppárti önkormányzati képviselők: az elképzelés szerint Székelyudvarhely városa biztosíthatna közművesített telket hazatérő fiataloknak. Az elképzelésnek van precedense, hasonló program működik Sepsiszentgyörgyön is.

forrás: https://szekelyhon.ro/aktualis/alapfokon-megmenekult-a-szekelyudvarhelyi-bbabakelengye-programr

Tags: Települések hírei: Székelyudvarhely