Magyar találmányok a Háromszéken átadott babacsomagokban

Magyar találmányok a Háromszéken átadott babacsomagokban

Átvehették az első, több mint kétszázötven babacsomagot a háromszéki családok a csíkszeredai magyar főkonzulátus munkatársaitól a hétvégén a sepsiszentgyörgyi Gyöngyvirág utcai gyülekezeti házban.

Fodor Tamás konzul Sepsiszentgyörgyön elmondta, a magyar kormány nemcsak a magyarországi magyarokkal, hanem a „határainkon kívül rekedt magyarokkal is törődik”. „Ez egy szimbolikus gesztus, ami egyben hasznos is, hiszen magyar termékek vannak a csomagokban, magyar találmányok, az orrszívó porszívó például magyarországi találmány, akinek kisgyereke van, tudja, hogy ez nagyon hasznos, jópofa szerkezet” – mondta a konzul. Eddig Erdélyből közel háromezer anyasági kérelmet regisztráltak, szombaton több mint kétszázötven csomagot vittek Háromszékre. Fodor Tamás rámutatott, babacsomagot az a gyermek kap, akinek szülei közül legalább az egyik magyar állampolgár, a születését bejelentették a külképviseleten, és a születése utáni hat hónapban kérték részvételét a köldökzsinór programban.

Az esemény házigazdája, Bancea Gábor református lelkész rámutatott, ez a program is a magyar kormány elkötelezettségét bizonyítja abban, hogy segítse Kárpát-medencei megmaradásunkat. Kifejtette, gyülekezetében tavaly kétszer annyi keresztelő volt, mint temetés.

forrás: https://szekelyhon.ro/aktualis/magyar-talalmanyok-a-haromszeken-atadott-babacsomagokban

 

Tags: Települések hírei: Háromszék