Itthon is hivatalosítani kell a külföldi anyakönyvi okiratokat

Itthon is hivatalosítani kell a külföldi anyakönyvi okiratokat

Egyre több azoknak a székelyföldi személyeknek a száma, akiket külföldön érnek életük fontos állomásai, (születés, házasság, elhalálozás), olyanok, amelyeket anyakönyvi okiratokban kell rögzíteni. Ezeket azonban nem elég az adott országban megtenni, hanem itthon, Romániában is.

A gyergyószentmiklósi városházához tartozó anyakönyvi hivatalban havonta 5-6 alkalommal jelentkeznek olyan személyek, akik külföldön kötöttek házasságot, ott született a gyermekük és ezeket itthon is hivatalosítani akarják.

Jelentkeznek olyan személyek is, akiknek családtagjai más országokban hunytak el – tudtuk meg a helyi anyakönyvi hivatalnál érdeklődve.

Ez a bejelentés kötelező, 64/2011-es kormányhatározat értelmében minden külföldön kiadott anyakönyvi okiratot be kell jelenteni a hazai anyakönyvi hivatalokban. Ezt a hazatéréstől számított 6 hónapon belül, vagy a külföldön kiadott okmány kézbesítése után kell megtenni.

A rendelkezés és a kötelezettség nem új, ellenben fontos figyelmeztetni erre az érintetteket, ugyanis nem ritka eset, hogy valaki elfeledkezik erről és emiatt a hazatérés után kellemetlenségekkel találkozik. Például a külföldön anyakönyvezett és itthon be nem jelentett gyermeket külföldiként fogadják a romániai kórházak, azaz nem részesülhet a kiskorú romániai állampolgároknak alanyi jogon járó ingyenes, kedvezményes szolgáltatásokban.

Amint azt Fórika Krisztina, a gyergyószentmiklósi városháza szóvivője közli, az átírási kérelmeket az igénylő lakhelyének önkormányzatánál vagy az anyakönyvi hivatalában kell benyújtani.

Az átíráshoz szükséges a külföldi ország által kibocsátott eredeti okmány, (születési bizonyítvány, házassági levél, halotti igazolvány), annak fordítása és hitelesített másolata.

A szóvivő figyelmeztet, hogy mivel a különböző külföldi országok által kibocsátott okmányok esetében más-más kiegészítő akták szükségesek, az érintettek előbb érdeklődjenek az illetékes anyakönyvi hivatalnál.

forrás: https://szekelyhon.ro/aktualis/itthon-is-hivatalositani-kell-a-kulfoldi-anyakonyvi-okiratokat

Tags: Települések hírei: Országos